Hlavní obsah

Ministerstvo pro místní rozvoj reaguje na kritiku, posunulo výzvy pro dotace na renovace škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) posunulo vyhlášení výzev na evropské dotace k renovacím základních škol na 1. listopad, aby se mohla se změnou parametrů seznámit nová zastupitelstva. Nyní to sdělil tiskový odbor úřadu. Kvůli změně v podmínkách dotací ohlášené krátce po víkendových komunálních volbách kritizovala ministra Ivana Bartoše (Piráti) jeho předchůdkyně Klára Dostálová (ANO) a Svaz měst a obcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

Dostálová ve čtvrtek Bartoše vyzvala k pozastavení výzev, které měly být podle původního záměru ministerstva publikovány v pátek.

„Ministerstvo vychází vstříc žadatelům, neboť po komunálních volbách se teprve ustavují nová vedení obcí, která budou mít příležitost záměry ještě prodiskutovat. 1. listopadu 2022 vyhlásí prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu dvě výzvy na podporu základních škol. Pro tzv. méně rozvinuté regiony a přechodové regiony je připraveno celkem 3,2 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Bartošův resort snížil výši jednotlivých dotací na rozvoj ZŠ. Svaz měst a obcí se ohradil

Věda a školy

Dostálová kritizovala to, že MMR zkrátilo podíl státu na dotovaných projektech z 90 na 75 procent a změnilo i podmínky celkové výše dotovaných projektů. Podle ministerstva nebyla v původní verzi programu podpora dostatečně zacílena.

Aby se podpořilo co nejvíce kvalitních projektů

Ke změně podle Bartoše ministerstvo přistoupilo, aby podpořilo co největší počet kvalitních projektů a respektovalo přístup Evropské komise k regionální politice - pro méně rozvinuté regiony je to 75 procent a pro přechodové regiony 65 procent.

„Pro projekty malých obcí, které budou své záměry realizovat v dalších výzvách prostřednictvím komunitně vedeného místního rozvoje, se nic nemění a výše kofinancování bude plánovaných 95 procent,“ oznámil Bartoš.

Rozpočet ministerstva školství by se měl příští rok navýšit

Věda a školy

Celkem by podle něj v nadcházejícím období do rozvoje základních škol mělo zamířit až 8,2 miliardy korun ve třech výzvách. Do konce roku je podle MMR plánována výzva pro ZŠ v objemu 2,8 miliardy Kč, kde budou opět platit původní podmínky.

Podle úterních informací navíc každá škola bude moci žádat o dotaci pouze na jeden projekt, a to ve výši od pěti do 35 milionů korun. Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla mělo původně jít o podporu mezi jedním a 99 miliony Kč. Nově tedy ale má na dotaci dosáhnout více žadatelů.

Výběr článků

Načítám