Hlavní obsah

Základní informace pro cestu a pobyt na Slovensku

Novinky, jem, ivi, mšv
Bratislava
Aktualizováno

Naši slovenští sousedé evidují k 9. říjnu celkem 15726 případů nového koronaviru, z toho více než deset tisíc je aktivních, 57 osob přišlo o život a dalších 42 je ve vážném nebo kritickém stavu. Slovensko bývá napadáno, že netestuje dostatečně a na přelomu září a října se situace v zemi dramaticky zhoršila. Od 18.9. Češi na Slovensko nemohou bez negativního covid testu.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké Tatry

Článek

Češi mohli na Slovensko od června cestovat volně bez jakéhokoliv omezení. Nepříznivá situace v České republice však Slovensko přiměla k tomu, aby od 18. září vyžadovala od českých občanů negativní test na koronavirus ne starší než 72 hodin. Pokud jej nepředloží, budou muset do pětidenní domácí karantény.

Dovnitř stále s rouškou

V hromadné dopravě, pohostinství a dalších veřejných místech, jako jsou obchody, knihovny nebo například divadla, zůstává zakrývání nosu a úst nadále povinné. Dodržování dvoumetrových rozestupů je na většině veřejných míst také povinné, výjimky platí pouze v restauracích, kde už můžou být u stolu více než dvě osoby a roušky po dobu konzumace nejsou povinné.

Foto: Profimedia.cz

Liptov, Nízké Tatry

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Bratislavě:
K dispozici nepřetržitě: +421 903 747 006, +421 903 287 003
K dispozici v pracovní době úřadu: +421 259 203 303, +421 259 203 340
Informace Ministerstva zahraničních věcí ČR ke Slovensku a podmínkám vstupu do země

Do Tater bez omezení

Největším lákadlem Slovenska jsou jednoznačně Vysoké Tatry, nejmenší velehory světa. Turistický průvodce Lonely Planet je loni dokonce jmenoval nejlepší evropskou destinací, vhodnou pro vyznavače vysokohorské turistiky. Vysoké Tatry jsou proslulé zejména množstvím okouzlujících jezer, mezi něž spadají Štrbské, Popradské či Zelené pleso.

Vysoké Tatry jsou podle Lonely Planet nejlepší evropskou destinací

Cestování

Vysoké Tatry a další národní parky jsou na Slovensku běžně přístupné bez omezení, respektive těch souvisejících s koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

Bratislava

Většina horských chat otevřela své brány na přelomu května a června, zavedení povinného testu pro Čechy v září však čísla turistů znatelně snížilo a pro mnoho hoteliérů a majitelů restaurací prakticky ukončilo letní sezonu o několik týdnů dříve.

Slovensko se, stejně jako Česká republika, může pyšnit i množstvím hradů. Mezi ty nejznámější patří Spišský či Oravský hrad nebo Devín. Památky jsou už přístupné v rámci obvyklé otevírací doby, i nadále však budou vyžadovat zakrývání nosu a úst, dodržování bezpečných rozestupů a podobně.

Po žebřících a ferratách do ráje. Přístupný je celoročně

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám