Hlavní obsah

V USA umožnili léčit těžké případy Covid-19 plazmou vyléčených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/New York

Ve Spojených státech by se mohli lidé s nemocí Covid-19 léčit plazmou z krve vyléčených. Použití takové plazmy u těžkých případů v úterý usnadnil americký Federální úřad pro potraviny a léky (FDA), uvedl server NPR. V takové plazmě jsou protilátky na virus, které vyprodukoval organismus nemocného. Čína už tuto metodu použila v únoru.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Zdravotnický pracovník se připravuje k odběru vzorků na test nákazy SARS-CoV-2

Článek

„Za krizové situace ve zdravotnictví způsobené šířící se epidemií Covid-19 v době, kdy se ještě provádějí klinické testy, usnadňuje FDA přístup k plazmě vyléčených z nemoci Covid-19 pro užití u pacientů s Covid-19 ve vážném stavu a ve stavu ohrožení života,“ uvedl úřad.

Americké nemocnice čekají na souhlas, aby mohly zahájit infuze plazmy jak u nemocných, tak ji použít jako dočasnou vakcínu u lidí, u nichž panuje vysoké nebezpečí nákazy. Zatím musí každý jednotlivý případ použití nadále schvalovat FDA. V krizové situaci, kdy jde o hodiny, však lze použít i horkou linku a získat souhlas ústně.

V New Yorku pacientům s koronavirem podávají vysoké dávky vitaminu C

Koronavirus

„FDA otevřela stavidla,“ uvedl profesor Jeffrey Henderson z Washingtonovy univerzity v St. Louis, „naše instituce spěchá, aby byla připravena stejně jako mnozí jiní.“

Federální úřad schválil použití plazmy od vyléčených lidí poté, co se pro ně vyslovil guvernér státu New York Andrew Cuomo. Předpokládá se, že protilátky v plazmě by mohly pomoci při léčbě, potvrzeno to však není.

I když krevní plazmu od vyléčených dárců použila jako první už minulý měsíc Čína, stále nelze považovat za ověřené, že postup funguje. V nejhorším případě panuje dokonce hrozba, že se stav nemocných ještě zhorší.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

USA čelí prudce se šířící epidemii Covid-19, v zemi je potvrzeno už 55 225 tisíc případů, takže spojené státy předstihly Španělsko a mají po Číně, kde je epidemie na ústupu, a po Itálii nejvíce případů. Ve státě New York je 26 tisíc nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám