Hlavní obsah

V USA podlehl první člověk koronaviru už počátkem února

Nemoc covid-19 si první oběti vyžádala v USA už 6. a 17. února, tedy o pár týdnu dřív, než se uvádělo. Doposud se za první oběť považoval padesátník z Kirklandu ve státě Washington, který zemřel 29. února. Pitvy ale prokázaly koronavirus u dvou lidí, kteří zemřeli dříve v Kalifornii, což ukazuje, že se virus SARS-CoV-2 šířil v USA nepozorovaně déle, než se předpokládalo.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Testování na koronavirus v Los Angeles

Článek

Pitvy prokázaly, že nemoci podlehli už 6. a 17. dva pacienti na severu Kalifornie v okrese Santa Clara, uvedlo vedení okresu. Vzorky jejich tkání byly poslány Středisku pro kontrolu a prevenci nemocí. To v úterý potvrdilo, že testy na koronavirus u nich byly pozitivní. Žádná z obětí přitom nebyla v Číně, nebo někde jinde v cizině, kde se v té době šířila epidemie covid-19, řekla listu The New York Times hlavní lékařka okresu Sara Codyová. Řekla, že se museli nakazit od jiných infikovaných lidí.

„Je to velmi důležité zjištění,“ dodal pro CNN lékař Ashish Jha, který šéfuje Harvardskému institutu globálního zdraví. „Někdo, kdo zemřel 6. února, se zřejmě dostal do kontaktu s virem mezi počátkem a půlkou ledna. Trvá nejméně dva až tři týdny od kontaktu, než se na virus zemře,“ dodal Jha, podle něhož je důležité, že oběti nikde necestovaly: „To znamená, že v Kalifornii došlo ke komunitnímu šíření už na počátku nebo v půlce ledna, ne-li dříve.“

USA vyhlásily kvůli koronaviru stav zdravotní nouze

Svět

Podle něj je proto důležité pátrat po dalších případech z ledna nebo možná dokonce už z prosince loňského roku.

Nakažených může být výrazně více 

Zpráva o úmrtích z počátku února také naznačuje, že počet nakažených a mrtvých může být značně podhodnocen. Dvě studie na protilátky v krvi v okresech Los Angeles a Santa Clara naznačují, že počty infikovaných jsou mnohonásobně vyšší než ty oficiálně uváděné. I tak ale má protilátky v těle jen malé procento jejich obyvatel.

V okrese Los Angeles mělo protilátky 10. a 11. dubna 2,8 až 5,6 procenta (což znamená, že nakažených je 28 až 55krát více), v Santa Claře pak 1. dubna 2,49 až 4,16 procenta (takže infikovaných je 50 až 85krát více než tehdy evidovaný počet.

Reklama

Výběr článků

Načítám