Hlavní obsah

Policie roušky kontroluje, padají pokuty

Žádné speciální akce na kontrolu vládních nařízení, mezi které patří i nošení roušek v ulicích měst, městská ani státní policie neplánuje. Vše kontrolují při běžných pochůzkách, někde už přešli od domluv k pokutám.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Hlídky kontrolují nošení roušek při běžných pochůzkách v ulicích města. Speciální akce, které by na to byly zaměřeny, neorganizujeme. Těm, co roušky nemají, na místě strážníci domluví. K sankcím saháme, jde-li o opakované případy,“ řekl Právu ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický.

Těm, co roušky nemají, na místě domluvíme. K sankcím saháme, jde-li o opakované případy
Pavel Skalický, MP Olomouc

Podobně se k nošení roušek staví i Policie ČR v Olomouckém kraji. „Akce zaměřené na nošení roušek neděláme ani je neplánujeme. Kontrolujeme to v rámci běžné služby a samozřejmě reagujeme i na případná oznámení,“ konstatoval olomoucký krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Ovšem strážníci už v pátek přiznávali, že se jim po incidentu ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který navštívil zavřenou restauraci a pohyboval se bez roušky, bude pracovat hůř. „Přistižení lidé nám už teď říkají, že my po nich něco chceme, ale jiní nejdou příkladem,” řekla v pátek mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Strážníci se bojí nadcházejících dnů. Kvůli Prymulovi

Krimi

Strážníci v Českých Budějovicích dohlížejí i na dodržování nově přijatých opatření. „Několik přestupků řešili domluvou a v jednom případě, kdy osoba neměla roušku v obchodním domě, udělili i pokutu,“ sdělil Právu primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO), který velí městským strážníkům. Doplnil, že strážníci také kontrolují, zda se na veřejnosti nesetkává více osob nebo užívání alkoholu na veřejných místech.

Obchody chceme udržet otevřené, říkal Prymula v úterý. Ve středu je zavřel

Koronavirus

V Plzni už padly za nenasazené roušky první pokuty a v několika případech se budou rouškovou nekázní zabývat i správní orgány. „Šlo například o osoby bez roušky v MHD nebo ve vnitřních prostorách nádraží,“ řekla Právu mluvčí plzeňské městské policie Jana Pužmanová.

Většinou ale končí zmíněné prohřešky upozorněním. Strážníci již řešili také řadu incidentů spojených s nyní zakázaným popíjením alkoholu na veřejnosti.

Desítky lidí bez roušky musela napomínat i Městská policie v Mladé Boleslavi.

„Drtivá většina lidí nařízení respektuje, ale občas narazíme na někoho, kdo roušku nemá. Když člověk jí nebo kouří a my ho upozorníme, tak si většinou roušku nasadí. Horší to je, když je to v kombinaci s alkoholem. Takoví lidé mají připomínky, že to je zbytečné, že si roušku nenasadí, odmítají si ji vzít, odmítají i zaplatit pokutu,“ řekl Právu zástupce ředitele mladoboleslavské městské policie Ondřej Kubala.

Strážníci v Praze jdou po lidech bez roušky

Krimi

Na jednoho takového výtečníka narazila hlídka na zastávce autobusu na třídě Václava Klementa. Seděl na zastávce, pil alkohol a neměl zakrytý nos ani ústa. Zaplatit pokutu odmítal. „V takových případech předáváme oznámení na hygienickou stanici, která to pak řeší,“ dodal Kubala. I tento delikvent odmítl platit, roušku si však nakonec nasadil a z místa odešel.

Na ulici mohou strážníci udělit pokutu až deset tisíc korun. K lidem, kteří pozapomenou a na ulici například jedí nebo kouří a po upozornění hned roušku nasadí, jsou policisté zatím shovívaví.

V Brně v průměru za 500 korun

Drtivá většina Brňanů uposlechla nařízení vlády o nošení roušek na veřejnosti. Za středu a čtvrtek to řešili strážníci kvůli jeho nedodržení se zhruba 50 lidmi. „Vidíme obrovský rozdíl mezi tím, co je teď a před týdnem, kdy byla zavedena povinnost nosit roušky na zastávkách MHD. Tehdy bylo cítit odpor některých lidí, nyní téměř všichni nařízení respektují,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Za špatné nasazení domluva, za nenasazenou roušku pokuta až do tisíce korun, popřípadě správní řízení. Průměrně se pokuty v Brně pohybují okolo 500 korun. Do správního řízení, v němž hrozí vysoká pokuta, se předávají jen případy těch, kteří roušku nemají vůbec a nařízení ignorují.

Přehledně: Kde všude jsou nově povinné roušky

Domácí

Mluvčí pražské městské policie Jiřina Ernestová Právu řekla, že do čtvrtečního rána zaznamenali strážníci v metropoli 385 prohřešků proti aktuálním vládním nařízením. Jedná se o údaj za 24 hodin. Nejčastěji policisté řešili chybějící roušky v MHD.

Reklama

Výběr článků

Načítám