Hlavní obsah

Obchody chceme udržet otevřené, říkal Prymula v úterý. Ve středu je zavřel

Novinky, kov

Ani měsíc po uvedení do funkce se ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO) příliš nedaří zlepšit chaos v komunikaci ohledně koronaviru a zaváděných opatření. V úterý kupříkladu na Twitteru zveřejnil videovzkaz, kde řekl, že riziko přenosu nákazy v obchodech není vysoké a že je zavírat nechce. Ve středu pak ohlásil uzavření velké části maloobchodních prodejen. Dušoval se také, že nová opatření týden či dva nepřijdou, či že první stupeň škol se 2. listopadu „prostě otevře.” A ve středu přišel lockdown.

Nechceme zavírat obchody, říká na videu den před vyhlášením omezení ministr PrymulaVideo: Roman Prymula/Twitter

 
Článek

Video o obchodech zveřejnil Prymula v úterý na Twitteru – odpovídá v něm na otázku, zda je bezpečné chodit do obchodů. „Pokud dodržujte režimová opatření, tak myslím, že to riziko vysoké není,“ říká.

Líčí pak, že obdržel fotografie z různých hobbymarketů, které mají zachycovat údajné rizikové chování nakupujících, sám prý na nich ale „až tak velké porušování regulí“ nenašel.

„Chceme nadále udržet obchody v režimu otevřených,“ doplňuje pak s tím, že by v nich ale měl být naráz jen omezený počet lidí.

Přehledně: Jaká další opatření začnou ve čtvrtek platit

Domácí

Ve středu pak vláda rozhodla, že uzavře maloobchodní prodejny s výjimkou základního sortimentu. Omezení by mělo platit od čtvrtka 06:00 do konce nouzového stavu, který by měl vypršet 3. listopadu.

Prymula také otočil ohledně návratu dětí do škol. Ve středu připustil, že se žáci prvního stupně možná nevrátí do lavic 2. listopadu, jak se několikrát dušoval. V rozhovoru pro právo například řekl: „Takže, aby bylo opravdu jasno. První stupeň se vrací 2. listopadu. Nedovedu si představit podmínku, která by nastala, aby se tito žáci nevrátili. První stupeň se prostě otevře.”

Po středečním jednání vlády Prymula připustil, že se 1. stupeň do škol nevrátí, že by se mohli vrátit nejdříve třeba jen žáci prvních a druhých tříd.

Prymula: Týden až dva další zpřísňování nebude. Nejvýš roušky venku

Koronavirus

V tomtéž rozhovoru, který vyšel v sobotu Prymula také řekl, že další opatření nepřijdou týden či dva. Už v úterý ale před poslanci mluvil o zpřísnění a ve středu přišel lockdown.

Kabinet i ministerstvo zdravotnictví sklízejí kritiku za komunikaci ohledně zaváděných opatření, kdy místo toho, aby je přijímaly koncepčně a srozumitelně přijímají je chaoticky. Ze zhoršování situace premiér Andrej Babiš a ministr Prymula několikrát nařkli občany ČR.

Prymula při nástupu do funkce v září označil za svoji prioritu právě zlepšení komunikace.

Přehledná pravidla pro zpřísňování opatření? Plán jsme měli, tvrdí Prymula

Domácí

Vláda ani Prymulův resort od začátku pandemie nepředstavily žádný plán, který by popisoval, při jakých konkrétních číslech nakažených lze čekat jaká opatření.

Prymula tvrdí, že takový plán existoval, jeho resort ho ovšem Novinkám neposkytl.

Reklama

Výběr článků

Načítám