Hlavní obsah

Linet: Lůžka pro české nemocnice mají přednost před ostatními zakázkami

Právo, Jakub Svoboda

Společnost Linet by měla v příštích týdnech dodat zdravotnickým zařízením po celé republice 4000 lůžek pro pacienty nakažené koronavirem. Právu to řekl výkonný ředitel Linet Group Tomáš Kolář. Přestože celosvětově je poptávka po jejích výrobcích obrovská, firma vnímá jako svou povinnost vyřídit zakázku od státu přednostně. Linet poskytne slevu. Hodnota zakázky by se měla pohybovat kolem pěti až šesti milionů eur (zhruba 137 až 164 mil. Kč). Jedno lůžko přitom podle typu vybavení stojí standardně od 1500 do 4000 eur (zhruba 41 100 až 109 600 Kč).

Lůžko společnosti Linet. Ilustrační foto

Článek

Premiér Babiš uvedl, že Linet přislíbil 3000 lůžek pro pacienty s covidem a dalších tisíc pro závažné případy. Kdy se podepíše smlouva a kdy budou lůžka dodána do nemocnic?

Kdy se podepíše smlouva, není úplně otázka na nás. Jedno je však jisté: jakmile se podepíše, jsme schopni dodávat prakticky ihned. Sice máme výrobu zasmluvněnou až do konce roku, toto je ale poptávka, kterou prostě a jednoduše upřednostníme.

Vnímáme jako svou povinnost to udělat, nikdo jiný takovou objednávku zvládnout nemůže. A věřte, že děláme maximum, aby to bylo co nejrychleji.

Výkonný ředitel Linet Group Tomáš Kolář

Z vašich slov vyplývá, že obrovský zájem o lůžka je i jinde. Kolik jste jich letos prodali?

Jak jsem říkal, máme prakticky vyprodanou celou produkci do konce letošního roku. Od února čelíme pandemickým poptávkám. Od dubna do září jsme prodali zhruba 60 tisíc lůžek.

Nyní aktivně jednáme s našimi zákazníky, že jejich objednávky musíme posunout, abychom vyřešili situaci na našem domácím trhu. Bude to složité, ale musíme to zvládnout. Všichni samozřejmě vědí, že v České republice je situace momentálně nejhorší.

Čísla jsou katastrofální, nemáme čas, říká Babiš. Armáda v Letňanech postaví 500 lůžek

Koronavirus

Kam dodáváte lůžka nejvíc?

Největším odbytištěm je západní Evropa, tedy Německo, Francie, Španělsko, Itálie, Nizozemsko, Velká Británie, plus velkým trhem jsou USA. Třetina produkce jde na rozvíjející se trhy.

Můžete rozšiřovat výrobní kapacity, přijímáte nové pracovníky?

Jedeme už dlouho naplno. Navíc máme hodně lidí buď na ošetřovačkách, nebo v karanténách. Potřebujeme zhruba sto lidí, ale průběžně nové zaměstnance nabíráme.

Prymula: Lůžka s ventilátory jsou v Praze téměř zaplněna

Koronavirus

Ceny vašich lůžek stojí až 4000 eur, tedy 109 600 Kč. Poskytnete na ně státu nějakou slevu?

Nejprve musím říct, že dodávky v řádu tisíců lůžek pro nás nejsou nic nového. I v ČR jsme takové tendry řešili. Proto jsme se rozhodli nastavit ceny právě podle těchto tendrů, tedy za velmi konkurenční ceny. Samozřejmě pokud bychom lůžka prodali na západní trhy, ceny by byly vyšší, ale pro nás je důležité pomoct českému zdravotnictví a tečka.

Jak jsou lůžka vybavena? Měníte s ohledem na pandemii koronaviru vybavení, využíváte nové technologie?

Lůžka jsou vybavena tak, aby pomohla k léčení pacientů. Tedy elektrickým polohováním a podobně. Linet omezil výrobu právě na výrobkové řady, které umožňují efektivní péči o covid pozitivní pacienty. Dlouhodobě pracujeme na tom, aby nešlo o pouhé lůžko, na kterém se jen leží, ale o plnohodnotného pomocníka pro léčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám