Hlavní obsah

Prymula: Lůžka s ventilátory jsou v Praze téměř zaplněna

Právo, Jan Martinek

Počet nakažených koronavirem, kteří potřebují nemocniční lůžko, stoupá. Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu připustil, že nemocnice budou muset rozšiřovat kapacity pro přísun pacientů s covidem-19. Na jaře při začátku první vlny musely některé nemocnice rušit celá oddělení, protože čekaly nápor nemocných, a odkládaly plánované operace.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)

Článek

Prymula řekl, že v nemocnicích je potřeba zapojit kapacity, které nejsou dosud vyčleněny pro pacienty s covidem-19. „V Praze jsou lůžka s ventilátory téměř zaplněná,“ uvedl. Aktuálně je v celé zemi hospitalizováno 628 lidí, z toho 120 v těžkém stavu, což je pětinásobek proti srpnu. Roste také počet nakažených zdravotníků. „Chceme zrušit bariéru mezi lůžky covid a necovid,“ řekl Prymula.

Aktuálně je například ve Fakultní nemocnici Brno 26 pacientů s covidem, z toho tři v těžkém stavu. V pražské motolské nemocnici jich je 21, ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze 17. Tato čísla ještě ale porostou, protože mezi propuknutím nemoci a nutností hospitalizace bývá několik dní a vysoké přírůstky pozitivně testovaných se promítnou do nemocnic se zpožděním.

Hrozí odklad operací

Prymula ve středu informoval sněmovní zdravotní výbor, že se mapují lůžka v nemocnicích.

„Je snaha, aby se neoddalovaly běžné operace z důvodu uvolňování lůžek v nemocnicích. Kdyby bylo potřeba, pak je nutné počet lůžek pro nemocné s covidem zvýšit, a zároveň s tím by se musel zaktivizovat i personál včetně lékařů. Pak by ale muselo docházet k odkladu plánovaných operací. To by mohlo znamenat, že by lidé čekali i rok a více, což ale nikdo nechce,“ popsala Právu diskuzi s ministrem členka výboru Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

Přehledně: Jak se ode dneška mění opatření proti covidu

Koronavirus

Prymula zároveň ve středu potvrdil opatření, která prozrazoval už v předchozích dnech a která platí ode dneška. Restaurace a bary musí zavřít nejpozději ve 22 hodin, otevřít můžou v šest ráno. Změní se i pravidla na venkovních akcích. Počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích je omezen na 2000, na vnitřních akcích na 1000 sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory. Venkovní akce na stání se budou moci konat pouze do účasti 50 osob a nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí.

„Hromadné akce jsou problémem, kde dochází k přenosu nákazy. V některých zemích se vůbec nepořádají. Bundesliga se hraje bez diváků, v Británii se může scházet jen šest lidí,“ argumentoval Prymula. Dodal, že stát jedná o kompenzacích, které by podpořily pořadatele akcí, pomoc sportu chystá vládní zmocněnec Milan Hnilička.

Mladí můžou do kotle na fotbal, a do školy ne? Rektorka kritizuje nová opatření

Věda a školy

S ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) Prymula jednal o dopadech opatření na kulturu. „Na divadelní představení bude dopad minimální, jen Národní divadlo má takovou kapacitu, že ho to postihne. Rozhodně nastávají ekonomické dopady na velké akce, různé festivaly. Bohužel to ale jinak v tuto chvíli nejde,“ řekl Prymula.

Ředitel ND Jan Burian je rád, že hlediště divadel shledali epidemiologové jako bezpečná. „Počet návštěvníků ve Státní opeře snížíme na 1000 (z 1041),“ sdělil.

Nejcitlivějším opatřením je podle Prymuly zkrácení provozní doby restaurací a barů z půlnoci na 22. hodinu. „Je to otázka nejrizikovějších aktivit. Pod vlivem alkoholu dochází k těsnějším kontaktům a nedodržování opatření,“ podotkl ministr. Zdůraznil ale, že tato opatření chce přijmout jen na nejnutnější možnou dobu. „Limit je čtrnáct dní. Potřebujeme snížit počty nakažených, které tu jsou,“ řekl.

Prymula chystá pravidla pro pokašlávající školáky

Koronavirus

Čísla nakažených začala opět stoupat, za úterý bylo 2392 pozitivně testovaných, což bylo od jara druhé nejvyšší číslo. Ke středečnímu podvečeru bylo pozitivních už 1091 osob.

Nejhůř je na tom stále hlavní město, v Praze už dochází k nekontrolovatelnému přenosu. Prymula řekl, že bude jednat s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) o opatřeních, která by se měla dotknout jen Prahy. „Například senioři, kteří mají zdravotní handicap, se můžou v Praze nakazit v MHD. Virová nálož v populaci už je vysoká,“ řekl. Ve veškeré dopravě v zemi platí povinné roušky.

Prymula chce vyřešit Hamáčkův spor o rouškách pro důchodce

Domácí

Stále se jedná o omezení počtu lidí na svatbách, Prymula řekl, že pokud k takovému opatření dojde, ministerstvo jej včas avizuje, aby se podle toho svatebčané mohli zařídit.

Semafor, se kterým ministerstvo v létě přišlo, podle něj do dvou týdnů ztratí smysl. „Celá republika bude červená,“ řekl Prymula, který semafor označil za „kočkopsa“ a řekl, že vznikl kvůli politickým tlakům. Červená, což je nejvyšší stupeň ohrožení virem, je zatím Praha, velká část okresů je oranžová a zbytek zelený.

Prymula: Semafor je kočkopes

Domácí

Ministerstvo ve středu obnovilo opatření týkající se provozoven, jako jsou kadeřnictví, holičství, pedikúry, manikúry a kosmetické služby. Těm se nebude omezovat činnost ani pracovní doba, jejich provoz ale podléhá přísnějším podmínkám.

Z opatření nevyplývá, že by holiči a kadeřníci museli nosit současně roušky a štíty. Tato povinnost platila na jaře a kadeřníci si stěžovali, že jim dvojí ochrana obličeje znemožňuje práci, takže byla zrušena. Roušky však dál platí jak pro pracovníky, tak pro zákazníky ve všech veřejných vnitřních prostorách.

Stále dezinfikovat

V provozovnách holičství, kadeřnictví a podobně musí být dezinfekční prostředky na ruce, na WC musí být antibakteriální mýdla, dezinfekce i jednorázové ručníky.

„V případě, že holič nebo zákazník má tělesnou teplotu 37 °C a vyšší nebo jiné příznaky onemocnění covid-19, je zamezeno jeho přístupu do provozovny holičství nebo kadeřnictví,“ upřesnila pro Právo Renata Povolná z ministerstva.

„Před začátkem služby, po ukončení služby a při přechodu k jinému zákazníkovi si holič vždy dezinfikuje ruce prostředkem s virucidním účinkem, a pokud používá rukavice, vymění si rukavice a mezitím si dezinfikuje ruce,“ dodala.

Při seznamovacím kurzu u Máchova jezera se nakazilo 116 vysokoškoláků

Koronavirus

„Povrchová dezinfekce se provede po poskytnutí služby každému zákazníkovi včetně všech použitých kadeřnických pomůcek, podlaha musí být dezinfikována alespoň jednou denně,“ dodala mluvčí resortu.

Dodržování hygienických pravidel a rozestupů platí i pro další provozovny, jako jsou obchody, nákupní centra, sauny, sportoviště, prodejny oděvů a obuvi či knihovny. V prodejnách potravin například prodejci musejí nabízet zákazníkům jednorázové rukavice či igelitové sáčky. Nejsou to nařízení zcela nová, ale opatření je shrnují.

Reklama

Výběr článků

Načítám