Hlavní obsah

ČR je druhá nejhorší v EU, předstihla Francii

Právo, DPA, ČTK, nek, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je nyní po Španělsku druhou nejhorší zemí v Evropské unii, pokud jde o šíření nemoci covid-19. Vyplývá to z údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), jehož informace slouží mnohým státům jako hlavní podklad pro tzv. cestovatelský semafor.

Článek

Minulý týden byla na druhé příčce ještě Francie, tu však ČR rychle doháněla a o víkendu ji přeskočila. Počet nově infikovaných za poslední dva týdny na 100 tisíc obyvatel se v České republice vyšplhal už na 193, zatímco ve Francii je to necelých 186. V případě Španělska přesáhl hranici 300.

Hranici jednoho sta nyní překračují ještě Lucembursko (140), Malta (125), Belgie (105), Nizozemsko (104), Rakousko (101) a Maďarsko (103). Pro srovnání, v Německu tento ukazatel dosahuje 26, ve Švédsku 28, v Itálii 33, v Polsku 21 a na Slovensku 37.

Rovněž Maďarsko zpřísňuje opatření

Ve Španělsku je situace nejhorší v madridské aglomeraci, připadá na ni jedna třetina infikovaných. Řada zemí mezitím hlásí nové denní rekordy. Maďarsko za sobotu oznámilo 1070 nově nakažených a úřady už hovoří o druhé vlně pandemie.

Maďarská vláda obnovila některá přísnější omezení. Ode dneška je kromě obchodů a veřejné dopravy nařízeno povinné používání roušek i v kinech, divadlech, nákupních centrech, ve zdravotnických zařízeních a v ústavech sociální péče. Restaurace a zábavní podniky mají omezený provoz do 23 hodin.

Prymula: Roušky venku by se nosit neměly, s omezením hromadných akcí souhlasím

Domácí

Kromě toho nadále platí uzavření hranic, které vláda minimálně na jeden měsíc zavedla od 1. září. Usnadněný je příjezd českých, slovenských a polských turistů, ovšem pod podmínkou, že předloží čerstvý negativní test na covid-19.

Jak je na tom vlastně Polsko?

Ve Francii další města a departementy omezují taneční zábavy a další společenské akce, zejména studentů. Ve stále více oblastech nesmí restaurace podávat pokrmy pro dvě a více osob na jednom talíři nebo podnosu.

Počet nově nakažených v Polsku se v sobotu vyšplhal na 1002, nejvíc od vypuknutí pandemie. „Nevíme, zda je u nás situace dobrá nebo špatná. Pokud by se v Polsku testovalo tolik jako v jiných evropských zemích, zřejmě bychom měli co do činění se stejným lavinovým nárůstem infikovaných jako sousední Česko,“ upozornil v neděli epidemiolog Tomasz Dzieciatkowski z varšavské Lékařské univerzity.

Psi rozpoznají koronavirus u člověka dříve než testy

Evropa

Stejný názor sdílí i Krzystof Simon, šéf vratislavské kliniky pro infekční onemocnění, který od jara tvrdí, že skutečný počet nakažených v zemi je pětinásobně vyšší než oficiální údaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám