Hlavní obsah

Odklad daně nebo bezúročná půjčka. Stát řeší, jak zmírnit dopady koronaviru pro podnikatele

Novinky, bož

Změna úrokových sazeb České národní banky (ČNB) není nyní příliš účinným nástrojem na boj s ekonomickými dopady šíření koronaviru, uvedl guvernér Jiří Rusnok. Ministerstvo financí uvažuje o odkladu daně či odpuštění některých poplatků či úroků postiženým podnikům, řekl Novinkám mluvčí Tomáš Weiss. Již dříve informovalo o programu bezúročných půjček COVID.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Příští zasedání je zahaleno řadou nejistot. Pokud na něm dojdeme k závěru, že snížení sazeb je něco, co by pomohlo, byť i psychologicky, tak to klidně uděláme. Z dnešního pohledu se mi zdá, že to ale není něco, co by bylo potřeba,” řekl Rusnok novinářům.

Podle Rusnoka je česká ekonomika z makroekonomického pohledu, mimo jiné díky stavu rozpočtu, na případnou krizi jedna z nejlépe připravených v Evropě.

Ministerstvo financí situaci vyhodnocuje

Možné dopady koronaviru na ekonomiku řeší i ministerstvo financí.

„Ministerstvo financí aktivně vyhodnocuje stávající situaci a vládou přijímaná opatření v prevenci proti onemocnění COVID-19,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí resortu financí Tomáš Weiss.

V Itálii kvůli koronaviru pozastaví splácení hypoték

Koronavirus

Americký prezident Donald Trump v pondělí řekl, že v souvislosti s ekonomickými dopady hodlá snižovat daně z příjmu. České ministerstvo se touto cestou jít nechystá, nicméně o možných daňových úlevách pro živnostníky v cestovním ruchu uvažuje.

„Jednali jsme s podnikateli v nejvíce zasaženém cestovním ruchu, s nimiž jsme řešili možnost odložení daně nebo odpuštění některých poplatků či úroků. Nepůjde však o úplné odpuštění daní, které není podle stávající legislativy možné,” sdělil Novinkám Weiss.

Úvěrový program COVID

Ministerstvo také chce postiženým podnikům nabídnout půjčky. Již před několika dny informovalo o úvěrovém programu COVID.

Stát chystá pomoc podnikům, které drtí koronavirus

Koronavirus

„Pro malé a střední podniky a živnostníky negativně zasažené koronavirem či souvisejícím opatřením vlády jsme podpořili úvěrový program COVID, v rámci kterého bude prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky připraveno 600 milionů korun,” doplnil Weiss.

„Prokazatelně ekonomicky postižení podnikatelé tak budou moci požádat o bezúročnou půjčku až do výše 15 milionů korun,” uzavřel mluvčí s tím, že o dalších daňových opatřeních ministerstvo jedná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám