Hlavní obsah

Odklad daně nebo bezúročná půjčka. Stát řeší, jak zmírnit dopady koronaviru pro podnikatele

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změna úrokových sazeb České národní banky (ČNB) není nyní příliš účinným nástrojem na boj s ekonomickými dopady šíření koronaviru, uvedl guvernér Jiří Rusnok. Ministerstvo financí uvažuje o odkladu daně či odpuštění některých poplatků či úroků postiženým podnikům, řekl Novinkám mluvčí Tomáš Weiss. Již dříve informovalo o programu bezúročných půjček COVID.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Příští zasedání je zahaleno řadou nejistot. Pokud na něm dojdeme k závěru, že snížení sazeb je něco, co by pomohlo, byť i psychologicky, tak to klidně uděláme. Z dnešního pohledu se mi zdá, že to ale není něco, co by bylo potřeba,” řekl Rusnok novinářům.

Podle Rusnoka je česká ekonomika z makroekonomického pohledu, mimo jiné díky stavu rozpočtu, na případnou krizi jedna z nejlépe připravených v Evropě.

Ministerstvo financí situaci vyhodnocuje

Možné dopady koronaviru na ekonomiku řeší i ministerstvo financí.

„Ministerstvo financí aktivně vyhodnocuje stávající situaci a vládou přijímaná opatření v prevenci proti onemocnění COVID-19,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí resortu financí Tomáš Weiss.

V Itálii kvůli koronaviru pozastaví splácení hypoték

Koronavirus

Americký prezident Donald Trump v pondělí řekl, že v souvislosti s ekonomickými dopady hodlá snižovat daně z příjmu. České ministerstvo se touto cestou jít nechystá, nicméně o možných daňových úlevách pro živnostníky v cestovním ruchu uvažuje.

„Jednali jsme s podnikateli v nejvíce zasaženém cestovním ruchu, s nimiž jsme řešili možnost odložení daně nebo odpuštění některých poplatků či úroků. Nepůjde však o úplné odpuštění daní, které není podle stávající legislativy možné,” sdělil Novinkám Weiss.

Úvěrový program COVID

Ministerstvo také chce postiženým podnikům nabídnout půjčky. Již před několika dny informovalo o úvěrovém programu COVID.

Stát chystá pomoc podnikům, které drtí koronavirus

Koronavirus

„Pro malé a střední podniky a živnostníky negativně zasažené koronavirem či souvisejícím opatřením vlády jsme podpořili úvěrový program COVID, v rámci kterého bude prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky připraveno 600 milionů korun,” doplnil Weiss.

„Prokazatelně ekonomicky postižení podnikatelé tak budou moci požádat o bezúročnou půjčku až do výše 15 milionů korun,” uzavřel mluvčí s tím, že o dalších daňových opatřeních ministerstvo jedná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám