Hlavní obsah

ČNB kvůli koronaviru čeká silnou recesi ekonomiky po zbytek roku

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož

Česká národní banka (ČNB) očekává kvůli dopadům pandemie koronaviru silnou recesi, ve které česká ekonomika setrvá po zbytek roku. Vývoj tak podle centrálních bankéřů celkově vede k potřebě dalšího významného snížení sazeb v průběhu roku. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání rady to uvedl viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký a člen bankovní rady Tomáš Holub.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka (ČNB) očekává kvůli dopadům pandemie koronaviru silnou recesi.

Článek

Podle bankovní rady by snižování sazeb mělo podpořit zotavování ekonomiky. Případná opatření měnové politiky podle centrálních bankéřů mohou být přijata, kdykoliv to bude potřeba, a to i na mimořádném měnovém zasedání bankovní rady.

Nidetzký upozornil na to, že v současné situaci se mění údaje tak rychle, že konkrétní čísla o možném vývoji ekonomiky nejsou přínosná.

„Velmi dobře ale můžeme predikovat směr, který je nyní důležitější než čísla. A česká ekonomika vstoupí do období recese. Když se podívám na výhled růstu ekonomiky, tak na druhé čtvrtletí je to minus čtyři procenta,” uvedl.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok si loni vydělal přes čtyři miliony čistého

Ekonomika

Podle Holuba je nyní v případě úrokových sazeb ČNB předčasné odhadovat, zda se dostanou až k nulové hranici.

„Je třeba brát v potaz kurz koruny, který působí tím správným směrem. Ekonomiku budou podporovat i rozpočtová politika a propad světových cen ropy. Tenhle balík umožní ekonomice se zotavovat po zrušení karanténních opatření,” uvedl.

Do té doby ovšem podle něj bude vliv všech opatření makroekonomické podpory omezený kvůli tomu, že je v ekonomice omezená poptávka. „Pak to ale bude působit proti tomu, aby ekonomika zabředla do dlouhodobé recese,” dodal.

Bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním zasedání přikročila k dalšímu snižování úrokových sazeb. Ta základní byla snížena o 0,75 procentního bodu, již před deseti dny ji přitom centrální bankéři snížili o půl procentního bodu. V průběhu března tak klesla z 2,25 procenta na jedno procento.

ČNB snížila úrokové sazby

Ekonomika

„Razantní krok ČNB byl pravděpodobně horečně debatován, jak naznačuje zpoždění oficiálního vyjádření,” připomněl hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň skutečnost, že ČNB o hodinu posunula zveřejnění rozhodnutí o sazbách.

„Nízké úroky mají zajistit lepší likviditu těm, kterým ze dne na noc vypadly příjmy,” dodal.

„Pokud vláda nabízí zatím většinou pouze oddálení či odložení daňového břemene a nikoli jeho snížení, na rozdíl od jiných evropských zemí, nízká úroková sazba pomůže podnikům přežít lépe než vládou vyhlášené půjčky, které bývají spojeny s velkou byrokracií,” doplnil Bartoň.

Pokud si banky nebudou moci za relativně vysoký úrok ukládat volnou likviditu u ČNB, znamená to podle Bartoně větší pravděpodobnost, že se tyto prostředky dostanou k postiženým podnikům, kterým tak pomůžou přežít.

„Pořád platí, že cílená pomoc vlády zasaženým zejména drobným podnikům a živnostníkům by byla mnohem efektivnější,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Rusnok: Ekonomiku čeká razantní útlum

Je zřejmé, že nastane razantní útlum ekonomiky, řekl po dnešním mimořádném zasedání bankovní rady guvernér ČNB Jiří Rusnok. S pokračováním mimořádné situace...

Výběr článků

Načítám