Hlavní obsah

Stát si půjčil 53 miliard. Zájem investorů o české dluhopisy je enormní

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí ve středu prodalo státní dluhopisy za víc než 53 miliard korun, několikanásobně více proti plánům. Pomohl vývoj na trzích a oznámení o možném rozšíření nákupů ČNB. O výsledku aukce informovala na svých stránkách centrální banka.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dnešní aukce státních dluhopisů zaznamenala enormní poptávku investorů, čehož využilo ministerstvo financí a zajistilo si finanční prostředky v rekordním celkovém objemu 53,4 miliardy Kč, tedy více než čtyřnásobek oproti plánu,” uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

Touto aukcí tak pokrylo ministerstvo další významnou část svých výpůjčních potřeb. Stát letos počítá s deficitem rozpočtu kolem 200 miliard korun vzhledem k mimořádné situaci a zavedení nouzového stavu proti šíření epidemie koronaviru. Původně byl plánovaný deficit 40 miliard. Novelu zákona o rozpočtu podepsal ve středu prezident Miloš Zeman.

Schodek rozpočtu 200 miliard. Můžeme si to dovolit, řekla Schillerová

Koronavirus

Včetně dluhopisů vydaných v předchozích měsících má nyní stát zajištěnou zhruba třetinu výpůjční potřeby. Ta se nerovná deficitu, ministerstvo musí splácet i aktuální dluhopisy, splácet úvěry, naopak něco bere z rezerv.

„S deficitem 200 miliard počítáme, že výpůjční potřeba bude kolem 335 miliard,” upřesnil pro Novinky Táborský.

Vláda chce dovolit ČNB nakupovat státní dluhopisy

Ekonomika

Za vysokým zájmem investorů stálo podle ekonoma nedávné zlevnění státních dluhopisů a aktuální oznámení možných nákupů státních dluhopisů centrální bankou.

„Už jen to, že ČNB k takovému kroku může přistoupit, uklidnilo investory a naopak zesílilo poptávku po českých státních dluhopisech,” dodal Táborský.

Nejvíce se prodával státní dluhopis se splatností v roce 2023 v objemu 37,7 miliardy, čímž několikanásobně přesáhl rekordní objemy aukcí v roce 2008.

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Finance

Výnosy státních dluhopisů v posledních dvou dnech opět klesají poté, co v minulých týdnech zaznamenaly nárůst z důvodu zhoršení obrázku veřejných financí. Výnosy desetiletých dluhopisů se nyní pohybují kolem 1,60 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám