Hlavní obsah

Rusnok: Ekonomiku čeká razantní útlum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zřejmé, že nastane razantní útlum ekonomiky, řekl po dnešním mimořádném zasedání bankovní rady guvernér ČNB Jiří Rusnok. S pokračováním mimořádné situace roste pravděpodobnost horšího scénáře, tedy poklesu, uvedl.

Foto: Novinky

ČNB otevírá své dveře veřejnosti jednou za tři roky.

Článek

Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka je zřejmé, že nastane razantní útlum ekonomiky. S pokračováním mimořádné situace přitom podle něj roste pravděpodobnost, že ekonomika klesne. Vyplývá to z vyjádření Rusnoka na pondělní tiskové konferenci po mimořádném zasedání bankovní rady. Ta snížila úrokové sazby o půl procentního bodu.

Euro už je za víc než 27 korun

Koronavirus

„My v tuto chvíli nemáme žádnou ucelenou prognózu, není to technicky možné. Je ovšem zřejmé, že dojde k razantnímu útlumu ekonomiky. Říci, jestli klesne k nulovému růstu nebo dokonce do záporu je velmi obtížené, ale s každým dnem mimořádné situace narůstá pravděpodobnost horšího scénáře," uvedl guvernér.

Odhady ekonomů i institucí z počátku roku počítaly letos s růstem ekonomiky kolem dvou procent. Nyní se stále více ekonomů přiklání k nižšímu růstu. Někteří ovšem již hovoří i o stagnaci ekonomiky jako o optimistickém scénáři. ČNB v aktuální únorové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 2,3 procenta.

Japonská ekonomika koncem roku výrazně propadla

Ekonomika

Pokles celoevropské ekonomiky předpovídá i Evropská komise. Ta očekává v letošním roce v důsledku pandemie nového typu koronaviru pravděpodobně pokles zhruba o procento, cituje agentura Reuters unijní dokument. Minulý měsíc přitom Komise předpokládala, že ekonomika EU letos vzroste o 1,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám