Hlavní obsah

Vláda má plán, jak urychlit otevření obchodů

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda bude ve středu znovu hodnotit vývoj nákazy covid-19 po Velikonocích. Pokud bude příznivý, je možné, že uvolňování opatření urychlí. Má k tomu připravený plán, který vypracovalo ministerstvo průmyslu. Řekl to ministr Karel Havlíček.

Záznam: TK po schůzi vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Velikonoce budeme hodnotit s největší pravděpodobností ve středu, kdy to bude desátý, jedenáctý, dvanáctý den po tom (velikonočním) víkendu. Pokud situace bude příznivá, máme už připravený scénář B, který by vlastně všechno urychlil,” řekl Havlíček. Na všem podle něj ale musí panovat shoda s epidemiology.

S rychlejším uvolňováním pravidel by se ale mohla zpřísnit hygienická opatření.

Rychlejší uvolňování opatření připustil po jednání vlády i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Pokud se bude situace vyvíjet pozitivně, můžeme některé kroky urychlit. Já bych byl v tomto směru obezřetnější. Necháme to ale na vládě," řekl ministr.

Podle jeho náměstka Romana Prymuly by vyhodnocení Velikonoc mohlo být v úterý večer. Řekl, že doufá, že rozvolňování opatření bude moci pokračovat.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Počty nově nakažených rostou v posledních dnech v Česku v řádu desítek za den. Koronavirem celkem dosud onemocnělo 6838 lidí, 194 zemřelo, 1559 se uzdravilo.

ON-LINE: Česko má 6838 případů koronaviru, počty uzdravených rychle rostou

Koronavirus

Vláda se minulý týden rozhodla uvolňovat opatření postupně, v porovnání s jinými zeměmi spíše pomalu. V pondělí otevřeli řemeslníci či autosalony, příští týden by mohly otevřít obchody do 200 metrům čtverečních, případně i obchody větší, pokud svou prodejní plochu zmenší.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

Kabinet v pondělí schválil také záruku pro malé a střední firmy v celkové výši 150 miliard korun. Banky by díky těmto zárukám měly podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) firmám půjčit až 600 miliard korun.

Prodloužil také podporu pro podnikatele pracující jako OSVČ. Ti budou mít nově nárok na příspěvek ve výši 500 korun denně až do 8. června. Před tiskovou konferencí o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na Twitteru.

Podpora pro OSVČ bude až do června, schválila vláda

Domácí

Ministři v pondělí také schválili navýšení plateb za státní pojištěnce, jimiž jsou například děti či důchodci. Od června se odváděná částka zvýší o 500 korun a od ledna příštího roku o dalších 200 korun. Navýšení plateb bude znamenat zvýšení výdajů rozpočtu pro letošní rok o 19 a pro příští rok o 53 miliard korun.

Vláda odklepla navýšení plateb za státní pojištěnce

Domácí

Vláda odsouhlasila také navýšení schodku státního rozpočtu. „Počítám s deficitem 300 miliard,“ řekla v neděli Schillerová a její návrh ministři schválili. Podle ní dosavadní schodek rozpočtu 200 miliard korun nebude stačit. Chybí totiž příjmy a rostou výdaje.

Původně vláda počítala na rok 2020 se schodkem 40 miliard korun. Následné zvýšení deficitu na 200 miliard korun podpořili poslanci v březnu.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

Kabinet by se měl zabývat také uvolněním pravidel pro lidi, kteří překračují hranice. Nyní platí, že lidé musí při návratu do České republiky na 14 dní do karantény. Nově by tak mohlo stačit předložení negativního testu na covid-19.

Vláda řekla, které provozovny se od pondělí otevřou

Domácí

Změna by se týkala primárně lidí, kteří dojíždějí do zahraničí za zaměstnáním. V Česku totiž zatím stále platí omezení volného pohybu. Chodit ven mohou lidé pouze v případech, kdy je k tomu jasný důvod, což je především cesta na nákup, do zaměstnání nebo kvůli pomoci příbuznému.

Ošetřovné bude 80 procent se zpětnou účinností, schválila vláda

Domácí

Ministři se naposledy sešli v pátek. Tehdy podpořili například zvýšení ošetřovného z 60 na 80 procent.

Anketa

Souhlasili byste s rychlejším uvolňováním opatření?
Ano
60,8 %
Ne, ať je to podle zveřejněného plánu.
17,7 %
Ne, mohlo by naopak být ještě pomalejší.
21,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8878 čtenářů.

Výběr článků

Načítám