Hlavní obsah

Ošetřovné bude 80 procent se zpětnou účinností, schválila vláda

Novinky, ren
Aktualizováno

Ošetřovné se pro zaměstnance zvýší ze současných 60 procent na 80 procent, a to zpětně od 1. dubna. Na pátečním jednání to schválila vláda a informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si rovná roušku.

Článek

Podle návrhu zákona by měl stát ošetřovné kvůli uzavřeným školám vyplácet nejdéle do prázdnin. Příští týden by zákon měla posoudit Sněmovna.

Podle podkladů by ošetřovné mohlo pobírat nejvýš 181 000 lidí. Výdaje na 30 dní by po zvýšení činily asi 3,5 miliardy korun. Při nynějším nastavení by částka na měsíc byla o 0,9 miliardy nižší.

Již minulý měsíc Sněmovna schválila ošetřovné ve výši 60 procent, a to jak pro zaměstnance, tak pro podnikatele. Těch se zatím zvýšení na 80 procent netýká.

„Co se týče OSVČ, je to věc ministerstva průmyslu a obchodu. Nejde to zákonem, ale předpokládám, že se ty podmínky srovnají,“ dodala po jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

O ošetřovné už zažádalo téměř 13 tisíc OSVČ

Koronavirus

Na ošetřovné tak má nárok rodič, který je zaměstnaný, má dítě do 13 let věku a nepobírá mateřskou nebo rodičovský příspěvek.

Reklama

Výběr článků

Načítám