Hlavní obsah

Vláda schválila další „koronavirové“ změny. Sledujte tiskovou konferenci

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda Andreje Babiše (ANO) v pondělí přerušila projednávání diskutované novely zákona o ochraně veřejného zdraví, jež by posílila pravomoci ministra zdravotnictví. Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet naopak odsouhlasil pozastavení EET do konce roku či zvýšení ošetřovného pro OSVČ. Brífink po jednání Novinky nabízejí živě.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Změnu zákona o ochraně veřejného zdraví si pochvaloval jak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), tak i jeho tým. Změny je podle nich třeba udělat s ohledem na to, že 17. května zřejmě skončí nouzový stav a vláda by potom nemohla vyhlašovat nařízení, což právě změnou zákona chtěla docílit.

Jednání o této novele ale vláda přerušila. Do čtvrtka má změnu jiného zákona připravit jiný ministr, tedy Jan Hamáček jako ministr vnitra.

Vláda v pondělí naopak rozhodla, aby se elektronická evidence tržeb pro všechny vlny odložila do konce roku 2020. Už v průběhu jednání o tom na Twitteru informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která tento krok avizovala v neděli.

EET se odloží, rozhodla vláda

Ekonomika

„Jak subjekty, které spadaly do prvních dvou vln, tedy velkoobchod, maloobchod, stravování a ubytování, tak subjekty, které měly původně začít evidovat 1. května, začnou evidovat své tržby až 1. ledna 2021,“ uvedl resort v tiskové zprávě.

Vojtěch by mohl sám zavírat obchody. Opozice bouří

Koronavirus

Dosud byla evidence pozastavená na dobu trvání nouzového stavu a tří měsíců po jeho skončení.

Kabinet dále rozhodl o navýšení ošetřovného pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Částka 424 korun denně by se měla zvednout na 500 korun za den, a to od dubna.

Ošetřovné pro OSVČ se zvýší na 500 korun, rozhodla vláda

Domácí

Vláda zároveň odsouhlasila podporu pro malá eseróčka. Podpora bude 500 korun děnně, a to od 12. března až do 8. června.

Pětistovku denně dostanou i eseróčka, schválila vláda

Ekonomika

Vláda odsouhlasila také uvolnění mezinárodní osobní dopravy od 11. května.

Přes hranice mohou od 11. května jezdit vlaky, autobusy i cizinci ze zemí mimo EU

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám