Hlavní obsah

Vojtěch by mohl sám zavírat obchody. Opozice bouří

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I po skončení nouzového stavu bude ministerstvo zdravotnictví dál smět pokračovat v zákazech a omezeních, projde-li novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou se chystá resort vedený Adamem Vojtěchem (za ANO) protlačit Sněmovnou ve stavu legislativní nouze.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch před úterním jednáním Sněmovny

Článek

Pak by i po 17. květnu úřad mohl zakázat hromadné akce, omezit veřejnou dopravu či znovu zavřít obchody. A to kdykoli v budoucnu i v případě, že koronavirová pandemie pomine. Opozice se však proti těmto pravomocím bouří.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je přijetí novely důležité v případě, že by infekce zaútočila znovu. „Máme k 25. květnu celý seznam podnikání, která rozvolňujeme. Budeme tedy reagovat tím, že v úterý v legislativní nouzi předložíme novelu, která by ministerstvu zdravotnictví dala větší kompetence. Děláme vše, abychom ochránili zdraví našich lidí. Epidemii zvládáme, ale rozvolněním se může stát, že přijde druhá vlna. Musíme se na to připravit,“ řekl Babiš.

Vláda chce koronavirové restrikce zachovat i po zrušení nouzového stavu

Domácí

Koaliční ČSSD ale zatím váhá. „Nechci komentovat zákon, dokud jsem ho neviděl. Budeme ale muset dávat velký pozor, aby byl v souladu s ústavním pořádkem ČR a s právním názorem pražského městského soudu. Výhoda krizového zákona je, že má oporu v Ústavě,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Byl to zákon o ochraně veřejného zdraví, o který opřel ministr zdravotnictví některá restriktivní opatření, která ze stolu shodil pražský soud s tím, že je měla schvalovat vláda.

U komunistů obavy, Okamura je vstřícný

Odmítavě se tváří KSČM, která kabinet drží. „Mám velkou obavu. Lidově řečeno: nejhorší zranění jsou z popálenin a někoho třeba napadne, že by hasiči mohli být pod ministerstvem zdravotnictví. Nebo že bychom pod něj mohli přesunout finance nebo ČNB,“ vyjádřil se pro ČT s nadsázkou poslanec Leo Luzar.

„Nemyslím si, že současná doba nahrává tomu přesouvat různé pravomoci pod ministerstvo zdravotnictví,“ dodal. Šéf KSČM Vojtěch Filip připustil, že novela by mohla být řešením, ale ještě ji nezná.

Rozvolnění restrikcí žádný negativní dopad nemělo, přiznal Vojtěch

Koronavirus

Návrh určitě nepodpoří pravice, podle ODS chce vláda obcházet parlament. „Posílení pravomocí ministra zdravotnictví je nebezpečné a pro ODS nepřijatelné,“ uvedl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Jediný ministr nemůže mít červené tlačítko, pomocí něhož vypne fungování země. Ministr Vojtěch v rámci koronavirové krize navíc opakovaně selhal, a dokonce jednal protizákonně. Dávat ministrovi, který by měl být spíše vyměněn, více pravomocí, je podobné jako dávat pyromanovi do ruky sirky,“ dodal.

Podobně mluví předseda STAN Vít Rakušan. „Nelze ponechat na jednom ministerstvu, aby nám po libosti nařizovalo, co máme dělat,“ dodal.

Obchody otevřely, ale zákazníci leckde chybějí

Koronavirus

I piráti jsou proti. „Dát všechnu moc ministru zdravotnictví není vhodné řešení. Představa, že by například následující dva roky nemohlo proběhnout žádné shromáždění proti vládní politice na základě výnosu ministra zdravotnictví, je pro nás zcela nepřijatelná,“ uvedl šéf pirátů Ivan Bartoš.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jde o účelovou změnu zákona vládou. „Přichází s rychlým ohýbáním zákona. Ani nouzový stav, ani zákon však nejsou housky na krámě, abychom se k nim takhle stavěli, a TOP 09 takový přístup odmítá,“ sdělila.

Nesouhlasí ani šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Naopak vstřícně se tváří předseda SPD Tomio Okamura, který sám vyzval vládu k úpravě legislativy, aby bylo možné ukončit nouzový stav a řešit ochranu zdraví podle jiného zákona. „Jelikož SPD k tomuto kroku vládu vyzvalo, budeme konstruktivní. Nejprve si návrh vlády ale prostudujeme a posoudíme,“ řekl Právu.

Co obsahuje novela zákona o ochraně zdraví
Resort zdravotnictví by novelou napříště pod sebou soustředil pravomoci, které dosud má vláda jako celek a může jich využívat pouze v rámci krizového zákona.
Podle ministerstva novela zákona umožní zachovat plán rozvolňování opatření, který je dán do 25. května. „Sněmovna nicméně schválila nouzový stav, na který je navázána řada důležitých opatření, pouze do 17. května. Po tomto datu tak hrozí překotné uvolnění opatření ze dne na den, tedy otevření všech rizikových provozů, čímž by se významným způsobem zvýšilo epidemiologické riziko a bylo ohroženo zdraví občanů,“ uvedla pro Právo mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.
„Cílem novely je provést ČR řízeným návratem do normálního života při zachování určité míry omezení a jejich postupného rozvolnění,“ dodala.
Pokud novela projde, mohlo by ministerstvo zakázat nebo omezit činnost obchodních center, obchodních a výrobních provozoven, bazénů a wellness zařízení, ale také veřejné dopravy a všech druhů zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb.
Mohlo by také regulovat hromadné akce a usměrňovat činnost poskytovatelů zdravotních služeb. Vojtěch chce novelu předložit už v pondělí na jednání vlády, ihned po schválení by ji měla v úterý zrychleně projednávat Sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám