Hlavní obsah

Stát by měl u podnikatelů ručit za 80 procent nájemného, navrhl Senát

Praha

Stát by měl podle senátorů ručit za 80 procent nájemného za pronajaté prostory, které by podnikatelé dlužili kvůli uzavření v důsledku koronaviru. Senát v pátek s tímto návrhem vrátil novelu zákona, která by umožňovala odklad nájmu pro podnikatele o tři měsíce, zpět do Poslanecké sněmovny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

Vládní novela zákona se týká podnikatelů, kteří kvůli vládním opatřením museli zavřít svoji provozovnu. Ti by mohli požádat pronajímatele o odklad tří nájmů, tedy až do 30. června.

ON-LINE: Senátoři projednali všechny vládní novely zákonů ke koronaviru, některé vrátili

Domácí

Senátoři ale novelu vrátili zpět do Sněmovny s pozměňovacími návrhy. Chtějí, aby stát ručil za 80 procent nájemného, které by podnikatel dlužil kvůli uzavření provozovny v důsledku koronaviru. Aby novela zákona prošla Sněmovnou v původní verzi, bude ji muset podpořit 101 poslanců.

Platit musí služby 

Pronajímatel také podle této novely nebude smět dát podnikateli do 31. prosince 2020 výpověď. Odložené nájemné za období od 12. března do 30. června bude splatné právě do konce roku. Novela zákona počítá také s tím, že bude podnikatel i nadále platit energie a další služby.

Odklad nájmů tepou vlastníci i opozice

Koronavirus

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) se novela týká zejména firem v oblasti maloobchodu a části služeb, jako jsou restaurace, hospody či kina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám