Hlavní obsah

Odklad nájmů tepou vlastníci i opozice

Právo, Martin Procházka

Nejen firmy, které musely v minulých týdnech zavřít své provozovny, mají mít možnost několikaměsíčního odkladu nájmů. Ani domácnosti, jež se kvůli nouzovému stavu dostaly do existenčních problémů a nezvládnou platit za nájem, nesmějí dostat z bytu výpověď a dlužné nájemné budou moci vyrovnat později. S tím nesouhlasí Sdružení majitelů domů i část opozice.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

„Zvýhodnění nájemců platí pouze po dobu mimořádných opatření a následně dlužná částka musí být uhrazena jednorázově nebo ve splátkách nejpozději do 31. května 2021. Od plateb za služby, tedy i za energie, nájemce osvobozen není,“ shrnula pro Právo ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která návrh předkládala.

Ministerstvo chce umožnit odložit platbu nájmu v bytech

Koronavirus

Dostálová zároveň navrhla odklad splátek půjčky Státního fondu rozvoje bydlení. „Tak, aby i mladí lidé, kteří žádali v rámci bydlení pro mladé, bytová družstva, společenství vlastníků jednotek mohli požádat o odložení splácení úvěrů, a to až do 30. listopadu 2020,“ sdělila. Odložena by podle ministryně byla splátka jistiny, tak i příslušenství k úvěru.

Sněmovna by se měla návrhy zabývat ve zkráceném režimu legislativní nouze příští úterý, stejně tak návrhem z dílny ministerstva průmyslu a obchodu o odklad plateb za nájemné do 30. června u provozoven. Ty mají mít lhůtu na uhrazení plateb dva roky.

Vládní návrhy mají podporu KSČM. „Vyhazovat z bytu lidi, kteří mají objektivní překážku, že kvůli koronaviru nemají z čeho platit, tam je podpora logická. To se dělá i v jiných zemích. Ten návrh podpořím, myslím, že je to jeden z potřebných kroků,“ řekl Právu komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Dostálové návrh podpoří pravděpodobně i Piráti, kteří jinak nešetří kritikou. „My jsme v globálu nesmírně překvapeni tím, že se pořád na některé skupiny obyvatel zapomínalo a potom se řeší záplatování díry, která se ještě nezalátala. V oblasti nájmů je to podle nás rozumný krok. Jsou ale obavy, aby to nevedlo k sekundárním platebním neschopnostem,“ řekla Právu poslankyně Olga Richterová (Piráti).

Jednodušší by bylo, aby stát pomohl přímo nájemcům
Vojtěch Munzar, specialista ODS na bytovou politiku

„Bohužel je to dáno neschopností státu, kdy jsou problémy vyplácet jakoukoli pomoc. Opatření ve skutečnosti přichází kvůli tomu, aby nebyla spousta lidí na ulici, kvůli tomu, že mimořádná finanční pomoc nebo příspěvek na bydlení bude v současnosti hrozně dlouho trvat,“ dodala Richterová.

Podivná pomoc

Podle člena sněmovního podvýboru pro bytovou politiku Vojtěcha Munzara (ODS) jde ale fakticky o povinnou bezúročnou půjčku. „Rozumím tomu, že mnoho firem i občanů může mít problémy s placením nájemného. Nicméně nelze to řešit tím, že se platební neschopnost přenese na vlastníky bytových domů nebo bytů, protože těm budou náklady trvat,“ uvedl.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Tak, jak je to navrženo, s tím nesouhlasím, pomoc státu jedné skupině na úkor druhé, to mi nepřijde správné, a stát tak zasahuje do vlastnických práv. Jednodušší by bylo, aby stát pomohl přímo nájemcům,“ podotkl.

Sdružení je zásadně proti

Podle Občanského sdružení majitelů domů v ČR je návrh zcela nepřijatelný. „Jde o nebezpečný precedens excesivního zákonného opatření v dobách krize, o zásah do soukromého vlastnictví, který je podle našeho názoru za hranicí minimálně z hlediska ústavně-právní proporcionality. Tento návrh s námi, na rozdíl od předchozí praxe, navíc nikdo z vlády nekonzultoval,“ prohlásil místopředseda Občanského sdružení majitelů domů v ČR Milan Krček.

Nyní pracuje na právním rozkladu návrhu. „Už teď se nám ozývá mnoho našich členů, drobných pronajímatelů, s obavami, že nebudou schopni se o své nemovitosti postarat. Mnoho z nich je existenčně závislých na pravidelném příjmu z pronájmu a často také mají své vlastní finanční závazky, kdy splácejí půjčky nebo hypotéky,“ doplnil Krček.

S podporou pronajímatelů ministerstvo pro místní rozvoj nepočítá. „O kompenzacích ze strany státu se v tomto případě neuvažuje. Ministerstvo financí však připravuje materiál, na jehož základě se umožní odklad splátek hypotečních a spotřebních úvěrů,“ řekla Dostálová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pak chce podle mluvčí resortu Štěpánky Filipové přichystat pronajímatelům kompenzaci formou systému záruk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám