Hlavní obsah

Školy zůstanou zavřené i po 2. listopadu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

V pondělí 2. listopadu se školy neotevřou, a to ani pro žáky prvního stupně základních škol. Na úterní tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Ještě v polovině října přitom s nadsázkou říkal, že se by snad musela bouchnout jaderná elektrárna, aby se žáci do škol nevrátili.

Roman Prymula: Děti se 2.11. do škol nevrátíVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Deklarovali jsme, že se 2. listopadu vrátí děti do škol. Přesto ale nyní říkám, že se děti do škol nevrátí. Chci, abychom byli korektní a nevyhlásili jsme to v pátek,“ sdělil na tiskové konferenci v úterý ministr Prymula.

Rozhodněme o návratu žáků do škol hned, vyzývá Plaga

Domácí

Epidemiologická situace totiž podle něj není příznivá.

Opatření mělo původně trvat právě do začátku příštího týdne, pak se podle Prymuly měl do škol vrátit první stupeň základních škol. Návrat do ostatních škol podmínil ministr už dříve slábnutím epidemie.

Kdy se školy otevřou?

V pondělí pak po jednání vlády Prymula avizoval, že kabinet rozhodne na základě dat ze sklonku týdne. To kritizoval Plaga i opoziční politici, podle nichž bylo nutné zveřejnit rozhodnutí ještě během úterý.

Otázkou tak stále zůstává, kdy se tedy školy otevřou, a to alespoň pro část žáků. „V pátek řekneme, kdy to bude. Budeme jednat o nejbližším termínu,“ dodal končící ministr zdravotnictví. Záležet podle něho bude na datech z konce tohoto týdne.

Vrátí se žáci do škol? Prognóza není příznivá, přiznává Prymula

Domácí

Všechny školy s výjimkou mateřských a speciálních jsou od 14. října zavřené a přešly na povinné distanční vzdělávání. Prymula v polovině měsíce tvrdil, že se žáci vrátí do lavic 2. listopadu.

„Může nastat situace, že tady vybuchne jaderná elektrárna a pak se asi nevrátí, ale já pevně věřím, že za všech normálních situací se vrátí,“ deklaroval tehdy.

Prymula: Týden až dva další zpřísňování nebude. Nejvýš roušky venku

Koronavirus

„První stupeň se vrací 2. listopadu. Nedovedu si představit podmínku, která by nastala, aby se tito žáci nevrátili. První stupeň se prostě otevře,” říkal také.

Babiš a Prymula k návratu dětí do školVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám