Hlavní obsah

Salámová metoda nefunguje, chce to co nejtvrdší lockdown, říká šéf lékařské komory

Novinky, Jaroslav Soukup

Prezident České lékařské komory Milan Kubek by byl pro co nejtvrdší lockdown, který podle něj může zachránit množství životů. V případě zahlcení zdravotnického systému by se podle něj staly život ohrožujícím stavem i banální zdravotní komplikace. Kubek to v neděli uvedl ve vysílání české televize v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Článek

„V okamžiku, kdy budou nemocnice zahlcené pacienty s covidem, se stává život ohrožujícím stavem i zánět slepého střeva,” upozornil. Na skutečnost, že se kvůli nárůstu potvrzených případů blížíme k limitu kapacit systému, upozornil ve stejném pořadu i ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Rezervní kapacita se podle Kubka vytvořila za cenu odkladu veškerých neakutních zákroků a plánovaných opatření.

Bude další zpřísnění, když se situace nezlepší, řekl Prymula. Popsal i terminální opatření

Domácí

„Dnes víme, že všechna opatření přijatá před 14. říjnem nefungovala, takže se zavádějí další opatření,“ popsal prezident ČLK postup, který přirovnal k salámové metodě.

„Z psychologického hlediska je lepší zavést co nejtvrdší lockdown, aby lidé chodili ven si nakoupit jenom jídlo a léky, aby se udržela kritická infrastruktura státu, ale jinak aby všichni seděli doma,“ míní s tím, že pokud bychom tato opatření dva až tři týdny vydrželi, efekt by musel být viditelný.

Babiš: Všichni chceme mít Vánoce, musíme to zvládnout v listopadu

Domácí

„V momentě, kdy lidé uvidí, že opatření fungují, tak najednou budou rádi, že se ta opatření začnou postupným způsobem rozvolňovat a život se začne normalizovat,“ uzavřel.

Vedle kapacit lůžek naráží zdravotnictví i na personální zdroje. Momentálně je podle Kubka vyřazeno z práce 13 200 zdravotníků a jejich počet stejně jako počet nově potvrzených případů neustále roste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám