Hlavní obsah

Bude další zpřísnění, když se situace nezlepší, řekl Prymula. Popsal i terminální opatření

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) se Česká republika blíží dosažení limitu kapacit zdravotnického systému. To by se dotklo nejen pacientů s koronavirem, ale celého systému. Prymula to řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Popsal také, že pokud se situace do úterý nezlepší, dál se zpřísní opatření.

Foto: koláž Novinky.cz

Roman Prymula

Článek

„Pokud nedojde k poklesu v úterý, je namístě zpřísnění opatření,” tvrdí ministr. „Pokud tam bude náznak poklesu, tak to nemusí nastat,” dodal.

Řekl, že existují i „terminální opatření”, což by byl podle ministra „náznak lockdownu” s tím, že by fungovala pouze kritická infrastruktura a lidé by skutečně zůstali týden či dva doma. Přirovnal to k situaci z jara s tím rozdílem, že tehdy lidé zůstali doma dobrovolně a samy se zavřely také mnohé podniky.

Podle něj to, co nyní v Česku je, není lockdown. Pokud by přísnější opatření nepřišla, zemi by hrozilo, že by v nestandardním režimu bylo Česko až do Vánoc.

Prymula zřejmě v nejbližších dnech ve funkci ministra skončí. Ve čtvrtek se očekává jmenování jeho nástupce.

K možným dalším opatřením uvedl, že není za současné situace dostatečně využívána práce z domova.

Prymula: Až bude vybrán můj nástupce, rezignuji

Domácí

Prymula na každý pád počítá s prodloužením nouzového stavu, a to minimálně o měsíc.

Rovněž řekl, že pokud bude znám jeho nástupce v čele resortu, rezignuje na post ministra. Premiér Andrej Babiš uvedl, že kandidát půjde v úterý za prezidentem Milošem Zemanem a ve čtvrtek očekává jmenování. V souvislosti s postem se nejčastěji mluví o náměstkovi brněnské fakultní nemocnice Janu Blatném.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v sobotu v Radiu Z a České televizi řekl, že předpokládá, že ve čtvrtek bude jmenování. „V tuto chvíli, zdá se, není jiné možnosti než výměna ministra zdravotnictví,” řekl Ovčáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám