Hlavní obsah

Firmám do 50 zaměstnanců odpustí stát sociální odvody, odklepli poslanci

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stát odpustí firmám do 50 zaměstnanců, které hromadně nepropouštěly a nesnižovaly platy, sociální odvody za červen až srpen. Změnu v pátek schválili poslanci, nyní ji projedná Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Sněmovny. Na snímku Roman Sklenák (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, Olga Richterová (Piráti)

Článek

Podmínkou pro odpuštění odvodů je, že zaměstnavatel nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem také nesměl snížit mzdy. Zároveň také musí platit daně v ČR či EU.

Stát odpustí menším firmám sociální odvody, schválila vláda

Domácí

Opozice chtěla, aby by se počet firem, kterým budou odvody odpuštěny, rozšířil. ODS navrhovala, aby se to týkalo firem do 250 i do 500 zaměstnanců. TOP 09 dokonce navrhovala, aby odpuštění nebylo podmíněno počtem zaměstnanců. Ani jeden z těchto návrhů ale ve Sněmovně neprošel.

Dovolená se bude počítat z odpracovaných hodin, ne dnů, schválili poslanci

Domácí

Odpuštění odvodů je součástí programu Antivirus z pera ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Vláda již dříve schválila v rámci tohoto programu dva příspěvky na mzdy ve výši 80 a 60 procent. Osmdesát procent mzdy proplácel stát u lidí v karanténě, šedesát při výpadku pracovníků, surovin či při poklesu poptávky.

V pondělí kabinet rozhodl o prodloužení příspěvku ve výši 60 procent do konce srpna, což žádali zaměstnavatelé.

Výběr článků

Načítám