Hlavní obsah

Stát odpustí menším firmám sociální odvody, schválila vláda

Praha

Firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody a příspěvek na politiku zaměstnanosti za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem také nesmí snížit mzdy. Návrh zákona schválila v pondělí vláda.

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová po jednání vlády

Článek

Sociální pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti činí 24,8 procenta pracovníkova výdělku. Prominutí odvodů má být další podporou kurzarbeitového programu Antivirus, z něhož se vyplácejí dva druhy příspěvků na náhrady mezd.

„Díky tomu teď napumpujeme do malých českých firem, které splní podmínky, pořádnou dávku pomoci,” napsala na Twitter ministryně práce sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Dosud stát vyplácel v rámci programu Antivirus dva příspěvky na mzdy, a to ve výši 80 a 60 procent. Osmdesát procent proplácel na mzdy lidí v karanténě, šedesát při výpadku pracovníků, surovin či při poklesu poptávky.

K 21. květnu stát vyplatil více než 631 tisíc příspěvků v objemu zhruba 5,43 miliardy korun. Na oba příspěvky mají firmy nárok od 12. března do 30. května.

Nepořádek v programu Antivirus zdržuje výplatu mezd

Koronavirus

V pondělí vláda také schválila, že dosavadní příspěvky v rámci programu Antivirus prodlouží o tři měsíce do konce srpna. Prodloužení podpory žádali zaměstnavatelé.

Předlohu musí ještě projednat Sněmovna a Senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám