Hlavní obsah

Chytrá karanténa se spustí naplno 1. května, nově se testuje i v Praze

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chytrá karanténa by měla být spuštěna 1. května, a to na celém území České republiky. Ve středu to uvedl epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V pondělí se systém začal testovat také v Praze. Pokud by fungoval, mohlo by se uvolnit omezení volného pohybu.

Foto: ČTK

Roman Prymula

Článek

„Chytrá karanténa se začíná rozbíhat. Její ostrý start plánujeme na 1. května. V každém kraji budou působit posilové jednotky armády a odběrové týmy,“ sdělil Prymula.

Chytrá karanténa v praxi. Hygienici vytvořili první vzpomínkovou mapu pacienta s koronavirem

Koronavirus

Projekt by měl postupně nahradit plošná opatření, která zavedla vláda. Stále ale budou muset lidé dodržovat dostatečnou vzdálenost a používat roušky i dezinfekce. „Dodržována musí být také hygiena,“ upřesnil Prymula.

Omezení volného pohybu 

Chytrá karanténa se začala testovat 30. března na jižní Moravě, 9. dubna pak začalo testování také v Moravskoslezském kraji.

V pondělí se projekt spustil zkušebně poprvé také v Praze. „První výsledky by měly být příští pondělí. Zatím se to musí sladit,” sdělil Novinkám mluvčí krajské hygienické stanice Prahy Zbyněk Boublík.

Hamáček se nechce pustit nouzového stavu

Domácí

Pokud by chytrá karanténa fungovala, mohlo by dojít k uvolnění omezení volného pohybu. „Lidé by se měli zdržovat v místě svého bydliště. To bude ještě chvíli platit. Pokud by ale zafungovala chytrá karanténa, mohla by nahradit plošné opatření,“ sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Testy do 48 hodin 

Projekt využívá digitální technologie, prostřednictvím kterých identifikuje lidi, kteří přišli do kontaktu s nakaženým. Toho zkontaktuje krajská hygienická stanice. Pokud dá souhlas se zpracováním dat, hygienici vytvoří na základě mobilních dat od operátorů vzpomínkovou mapu míst.

Prymula: Lék není, spoléhejme na opatření

Domácí

„Podle vzpomínkových map se zjišťuje, kdo byl v rizikovém kontaktu,“ popsal Prymula. Do pěti dnů by měl ho měl navštívit odběrový tým. Potenciální pacient by měl výsledky dostat do 48 hodin.

První takovou mapu se hygienikům podařilo vytvořit 12. dubna. Testování projektu přitom začalo již na konci března. „Efektivita půjde výrazně nahoru,” slíbil Prymula.

Reklama

Výběr článků

Načítám