Hlavní obsah

Hamáček se nechce pustit nouzového stavu

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ve středu zopakoval, že by se měl prodloužit nouzový stav. Podle něho se tomu stejně vláda nevyhne. Jinak by se totiž zkomplikovaly dodávky ochranných prostředků ze zahraničí, které jsou zajištěné do 5. května.

TK po jednání Ústředního krizového štábu Video: ČTK

 
Článek

„Ideální by bylo, kdyby Sněmovna prodloužila nouzový stav již minulý týden, a to do 11. května. Žádosti o prodloužení nouzového stavu se nevyhneme,” řekl na tiskové konferenci Ústředního krizového štábu Hamáček.

Dodávky do 5. května 

Dodávky ochranných prostředků jsou přitom zajištěné do 5. května. „Do té doby máme uzavřené smlouvy se zahraničními státy, převážně s Čínou,” sdělil Hamáček s tím, že zajištěná je i letecká doprava.

Hamáček: Nejsme v bodu zlomu, chci dál nouzový stav

Koronavirus

Zdali bude vláda objednávat další dodávky ze zahraničí, bude podle ministra jasné až příští týden. „V této chvíli probíhá mapování českých kapacit. Do příštího týdne chceme vědět, zdali se můžeme spolehnout na české dodavatele či zdali musíme obnovit dodávky ze zahraničí,” dodal ministr vnitra.

Harmonogram je vyvážený 

Hamáček se také vyjádřil k harmonogramu uvolňování opatření, který představila vláda v pondělí. Podle něho by se postupně měla uvolňovat některá omezení. Příští týden se například otevřou farmářské trhy nebo autobazary. Jako poslední se naopak otevřou nákupní centra nebo vnitřní prostory kaváren a hospod.

„Model je vyvážený. Je možné situaci vyhodnotit, a pokud by vývoj nešel podle plánu, je možné situaci přibrzdit a adekvátně reagovat,” dodal Hamáček.

Pokud by se totiž zrušila všechna omezení naráz, mohlo by se podle Hamáčka stát, že by se epidemiologická situace zhoršila. S tím by se podle něho nedalo již nic dělat.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností

Reklama

Výběr článků

Načítám