Hlavní obsah

Brněnské výstaviště kvůli koronaviru buduje nemocnici

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vypadá to, jako by dělníci v pavilonu G2 brněnského výstaviště stavěli stánky pro některou z dalších veletržních akcí, jen jednotlivé buňky jsou podivně natěsnány jedna na druhou. Nebudou v nich totiž firmy prezentující své výrobky. Každá je určena pro dva pacienty s koronavirem. Pavilon se do dvou týdnů změní v záložní nemocnici schopnou pojmout až 300 pacientů s koronavirem.

Provizorní nemocnice vzniká v pavilonu G2 brněnského výstavištěVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

„Výstaviště je obecně bráno jako místo pro shromažďování osob v době katastrof, takže umístění nemocnice právě k nám má svoji logiku. Všichni pevně věříme, že nebude muset být vůbec využita,“ řekl Právu generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Historicky poprvé

V halách brněnského výstaviště viděli lidé od roku 1928 snad už všechno. Archeolog a jeskynní badatel Karel Absolon v jedné kdysi vystavoval svoji kopii mamuta. Zvědavci v další obdivovali věci vyzvednuté z potopené slavné lodi Titanic, nebo obrazy ze Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Samozřejmě v nich bylo k vidění bezpočet nejmodernějších strojů a zařízení. Nyní historicky poprvé vzniká na výstavišti nikoli cvičná, ale reálná nemocnice.

Ředitel Nemocnice na Bulovce: Dobře že bude polní nemocnice po ruce

Koronavirus

Prostory poskytla společnost Veletrhy Brno za symbolickou korunu. Výstaviště poskytuje halu včetně kójového systému, tedy buněk zajišťujících, aby byli pacienti umístěni jen po dvou a každý měl alespoň částečné soukromí. O vybavení nemocnice se postará Fakultní nemocnice v Brně, která je největším zdravotnickým zařízením svého druhu na Moravě.

Otazníky nad budoucností

Předpokládá se, že zdravotnický materiál bude převezen do pavilonu G2 v příštím týdnu. Snahou všech je, aby byla nemocnice do dvou týdnů kompletně připravená. Právě za dva týdny by měla být situace v Česku co do počtu pacientů nejhorší. Pokud nyní vládou vydaná bezpečnostní opatření zaberou, měl by se nárůst pacientů zastavit a později začít klesat.

Z Linetu vyjely první vozy s vybavením pro polní nemocnici v Letňanech

Koronavirus

O dalším vývoji se sice vedou bouřlivé diskuse, nikdo jej ale přesně neumí určit. Jisté je, že nemocných a umírajících přibývá. Nemocnice se plní pacienty. Lůžka v nich jsou stále více a více obsazovány lidmi s Covidem-19.

Podle představitelů brněnských nemocnic proto zřejmě bude nutné nemocnici využít. Fakultní nemocnice je do ní připravena vyslat svůj osmnáctičlenný tým lékařů a sester. To ale nebude stačit. Bude potřeba více personálu. Zřejmě bude nutné využít mediky a dobrovolníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám