Hlavní obsah

Ředitel Nemocnice na Bulovce: Dobře že bude polní nemocnice po ruce

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček v rozhovoru pro Právo řekl, že mají zatím kapacit pro nemocné s covidem dost, ale že se rychle plní a je dobře, že vzniká polní nemocnice v Letňanech. Tu Bulovka začne provozovat v momentu, kdy se zaplní všechny pražské nemocnice.

Armáda dokončuje výstavbu polní nemocnice v Letňanech, připraveno má 500 lůžekVideo: Novinky

 
Článek

Polní nemocnice je prakticky hotová, za jakých podmínek se spustí?

Polní nemocnice je de facto naše další oddělení následné péče. Techniku dodala armáda nebo státní hmotné rezervy. Armáda také dodá personál, protože už teď máme v nemocnici kvůli nedostatku personálu zavřená lůžka.

Kapacit máme zatím dost, ale tempo zaplňování roste exponenciálně

Kdybychom otevřeli pět set lůžek v Letňanech, tak bychom museli zavřít část naší nemocnice, to by nedávalo smysl. Na nás bude zajištění polní nemocnice zdravotnickým materiálem, úklid a stravování. Ale ještě sem pacienty vozit nebudeme.

A kdy by k tomu došlo?

Pokud se naplní jen jedna pražská nemocnice a ostatní budou mít místo, tak pacienti budou směřovat tam. Když už bude většina plná, tak zaléčené pacienty začnou překládat do polní nemocnice, aby si uvolnili kapacity pro akutní pacienty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček

Čekáte, že polní nemocnice bude třeba?

Podle scénáře, který dělá Ústav zdravotnických informací a statistik (ÚZIS), který se poměrně dobře trefuje, tak se ten systém naplní. Všichni doufáme, že se to nestane, ale bylo by neracionální scénáře ignorovat.

Vojáci staví polní nemocnici. Podívejte se, jak to uvnitř vypadá

Domácí

Bulovka má stále velkou kapacitu, nyní máme 79 pacientů s covidem, z toho 13 na plicní ventilaci. Náš strop je 250 pacientů s covidem a 41, kteří potřebují ventilaci. Ale tempo zaplňování roste exponenciálně a totéž je i v jiných pražských nemocnicích, a je proto dobře, že polní nemocnice bude po ruce.

Kdy ta potřeba polní nemocnice podle vás nastane?

Predikce ÚZIS je začátek až polovina listopadu. I kdyby se od dnes nikdo s nikým nepotkal, tak čísla nakažených ještě 14 dní porostou. Doufám, že opatření zaberou a vlna se zploští a nedojde k zahlcení nemocnic.

O jaké pacienty se staráte? Jde hlavně o staré a nemocné?

Typicky ti, kteří mají komplikace, jsou starší pacienti s dalšími nemocemi. Občas se vyskytne mladší pacient jako anomálie, ale nikdy není jasné, proč se mu to stalo.

Proč Bulovka dostala za úkol starat se o polní nemocnici?

Je to rozhodnutí vlády, jsme nejbližší nemocnice. A staráme se o to my, a ne armáda, protože je nouzový, nikoli krizový stav. Armáda nám dodá personál a z nich se stanou naši stážisté.

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Domácí

Jak vznikla cena pronájmu hal – 26 milionů korun – a kdo to zaplatí?

Cenu vyjednalo ministerstvo zdravotnictví, měla by být hluboko pod tržní cenou. Ale jestli to tak je, nemohu komentovat. Minulý pátek jsme dostali úkol celé to zaštítit a v sobotu jsme podepisovali smlouvu. Pronájem areálu výstaviště zaplatí nemocnice, ale je dohoda mezi ministerstvem a VZP, že o ty peníze navýší úhrady nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám