Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině v pondělí večer a v úterý

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Starší žena v nákupním vozíku po evakuaci z Irpině

Článek

23:18 - Ruská centrální banka oznámila, že od středy budou občané smět ze svých devizových účtů vybrat nanejvýš 10 tisíc dolarů. Opatření potrvá do 9. září.

22:32 - Ruské síly se opakovaně pokusily obsadit přístavní město Mykolajiv na jihu Ukrajiny, přičemž jejich útoky odrazily ukrajinské jednotky. Podle agentury Reuters to prohlásil poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Ukrajinští vojáci v úterý odrazili snahy ruských sil o vstup do východukrajinského Charkova a zmařily plánovanou operaci 120 ruských výsadkářů u hranic, sdělil gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov.

21:44 - Osm desítek europoslanců v otevřeném dopise vyzvalo k okamžitému zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska. Podobný krok oznámily USA a Británie.

Europoslanci: Okamžitě zastavme dodávky plynu z Ruska, platíme tanky pro Putina

Válka na Ukrajině

21:18 - Ukrajinské úřady ani v úterý nemohly evakuovat civilisty z obléhaného přístavu Mariupol, uvedla podle agentury Reuters vicepremiérka Iryna Vereščuková. Humanitární situace ve městě na jihovýchodě Ukrajiny je podle ní katastrofální. V ulicích leží mrtvoly, vodu lidé získávají z potoků nebo roztápějí sníh a čím dál častěji se vloupávají do obchodů, aby měli co jíst, popsala agentura AP.

Apokalypsa v Mariupolu. V ulicích leží mrtvoly, evakuace se nedaří

Válka na Ukrajině

21:13 - Rusko od středy 8:00 SEČ zastaví palbu a je připraveno utvořit humanitární koridory z Kyjeva a dalších čtyř měst, píše TASS s odvoláním na činitele.

20:54 - Komerční banka poprosila své klienty, aby ve středu odložili návštěvu poboček v ČR. Od zítřka totiž začne poskytovat náhrady vkladů klientů Sberbank CZ a v prvních dnech zahájení poskytování náhrad očekává velmi vysoký zájem klientů Sberbank CZ.

20:44 - Čeští weboví tvůrci zareagovali již na konci minulého měsíce na ruskou agresi vůči Ukrajině. V rámci projektu web4ukrajina.cz zveřejnili skript, který mohou využít všichni správci internetových stránek, aby ruské uživatele upozornili, co se doopravdy děje na Ukrajině. V úterý se ale web projektu stal terčem masivního hackerského útoku.

Čeští programátoři Rusům ukazovali, co se opravdu děje na Ukrajině. Zaútočili na ně hackeři

Bezpečnost

20:36 - V úterý přišel deník Irish Times s tvrzením, že oddělení komunikace Organizace spojených národů (OSN) zakázalo svým zaměstnancům používat slov „válka“ či „invaze“ v souvislosti s děním na Ukrajině. Tuto informaci rezolutně popřela jak šéfka zmíněného oddělení, tak ukrajinský velvyslanec při OSN Sergej Kyslycja. Podle informací Novinek si obecná doporučení jedna z regionálních kanceláří vyložila zbytečně rigidně.

Falešná zpráva o zákazu slova „válka“ nahrává podle OSN Rusku

Válka na Ukrajině

20:21 - FIFA po vyřazení fotbalistů Ruska z play off o fotbalové MS rozhodla, že Polsko postoupí bez boje. Ve finále narazí na vítěze zápasu mezi Švédskem a Českem.

20:07 - Polsko uvedlo, že je připravené předat všechna svoje letadla MiG-29 vládě USA na americké základně Ramstein v Německu. Mohla by je dostat Ukrajina.

Polsko je připravené pustit stíhačky, o něž žádá Kyjev

Válka na Ukrajině

19:41 - Nejméně 27 civilistů zemřelo při útocích ruských sil na ukrajinský Charkov za poslední den, uvedl místní policejní představitel podle Reuters.

19:25 - V souvislosti s příchodem uprchlíků je třeba podpořit obecní byty a uvažovat o dostupném bydlení zahrnujícím startovní nájemní bydlení, řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

19:16 - Z ukrajinského města Sumy se během úterního dočasného příměří evakuovalo téměř 3500 civilistů, uvedl podle agentury Reuters gubernátor Sumské oblasti.

Salviniho návštěvu na hranici s Ukrajinou odmítl starosta Přemyšlu

Válka na Ukrajině

19:06 - Italský politik Matteo Salvini patřil k hlavním evropským podporovatelům ruského prezidenta Vladimira Putina, kvůli ruskému útoku na Ukrajinu provedl názorový obrat o 180 stupňů a sám vyrazil na pomoc uprchlíkům na polsko-ukrajinské hranice. Starosta polského hraničního města Přemyšl Wojciech Bakun to v úterý Salvinimu připomněl, když mu předal tričko, ve kterém Salvini kdysi pózoval na Rudém náměstí v Moskvě.

18:59 - Společnost McDonald's v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu dočasně zavírá 850 svých restaurací v Rusku. Informovala o tom agentura AP.

McDonald's v Rusku zavírá všechny restaurace

Evropa

18:51 - Podle šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbockové by zákaz dovozu ruské ropy do Německa měl v zemi za následek chaos, což by znamenalo vítězství pro Kreml.

Bezradné Německo. Zákaz ruské ropy by u nás znamenal chaos a vítězství Kremlu

Válka na Ukrajině

18:36 - Stovka příslušníků české armády pomáhá u Liptovského Mikuláše s výstavbou stanového městečka pro uprchlíky z Ukrajiny. O vyslání českých vojáků na Slovensko rozhodlo o víkendu ministerstvo obrany.

Čeští vojáci pomáhají na Slovensku s výstavbou stanového městečka

Válka na Ukrajině

18:27 - Budeme o naši zemi bojovat až do konce, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj britskému parlamentu. Volal také po zpřísnění sankcí. Britský premiér Boris Johnson slíbil další dodávky zbraní.

18:25 - Pedagogové z Ukrajiny mohou v českých školách učit v souladu se zákonem, pokud mj. umí česky. Školy je ale mohou zaměstnat i na výjimku, uvedlo MŠMT.

18:04 - Organizace spojených národů zakázala svým zaměstnancům používat slova válka či invaze v souvislosti s děním na Ukrajině. Podle deníku The Irish Times to vyplývá z interní e-mailové komunikace, v níž jsou pracovníci vybízeni k „nestrannému“ vyjadřování.

Skandální instrukce zaměstnancům OSN: Nemluvte o válce

Válka na Ukrajině

17:47 - Ruský fotbalový svaz se proti vyloučení svých klubů a reprezentací ze soutěží FIFA a UEFA odvolal k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne.

17:37 - Ministerstvo školství připravilo pro uprchlíky z Ukrajiny příručku s doporučeními, jak mají postupovat při začleňování dětí do vzdělávání v Česku. Materiál zveřejnilo na svém webu v češtině i ukrajinštině.

Ministerstvo připravilo pro Ukrajince příručku k začlenění do vzdělávání

Věda a školy

17:34 - Británie postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022, oznámil britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng.

17:32 - Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené státy zakazují dovoz ropy z Ruska. Tento krok udělaly kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Biden zakázal dovoz ruské ropy do USA

Amerika

17:26 - Ukrajinci i cizinci poslali na podporu ukrajinských ozbrojených sil přes deset miliard hřiven (7,8 miliardy Kč), píše agentura Interfax-Ukrajina.

17:03 - V Česku se rychle plní kapacity Krajských asistenčních center pro uprchlíky z Ukrajiny. V Praze a Středočeském kraji dochází i místa v ubytovacích zařízeních.

Česká centra pro uprchlíky jsou pod náporem, dochází i ubytovací kapacity

Válka na Ukrajině

17:01 - V bojích na Ukrajině zahynulo až 4000 ruských vojáků, uvedl šéf CIA. Ukrajinu podle něj čeká několik špatných týdnů, Rusko zřejmě zintenzivní boje.

16:56 - Šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin opět neudržel na sociálních sítích nervy na uzdě a pustil se do roztržky s bývalým americkým astronautem Scottem Kellym. Znovu pohrozil, že projekt Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) může skončit „a bude to vaše vina“, vmetl Kellymu. Vesmírné partnerství mezi Ruskem a USA tak každým dnem vypadá nejistěji a nejistěji, píše portál Space.com.

Rogozin znovu běsní. Neprovokujte mě, nebo ISS skončí, pustil se do amerického astronauta

Věda a školy

16:30 - Evropský parlament se vyslovil pro zajištění přístupu pro humanitární pomoc na Ukrajinu a pro zřízení koridorů pro evakuaci civilistů.

16:25 - Evropská komise chce letos snížit závislost EU na ruském plynu o dvě třetiny a do deseti let ji ukončit za pomoci alternativních dodávek a rozšíření čisté energie.

EU chce ještě letos snížit závislost na dodávkách z Ruska o dvě třetiny

Válka na Ukrajině

16:22 - Zatímco Rusko oznámilo, že v úterý otevřelo „humanitární koridory“, ukrajinská strana upozorňuje, že na některých místech ruští vojáci klid zbraní opět porušují. Podle zpravodaje Novinek na místě Jána Husára lidé v těžce zasažené Irpini příležitost odejít využívají. V úterý dopoledne se do bezpečí vydaly desítky lidí.

Lidé Rusům nevěří, že dodrží příměří, popisuje evakuaci z Irpině korespondent Novinek

Válka na Ukrajině

16:20 - Podle serveru Politico Británie oznámí zákaz dovozu ropy z Ruska. Zákaz začne platit za několik měsíců, aby se mu mohl globální trh přizpůsobit.

16:10 - Ukrajina považuje za klíčové vyhlášení bezletové zóny nad svým územím, což by ulevilo obyvatelstvu země. NATO ji však vyhlásit nechce ze strachu před propuknutím třetí světové války. Ukrajinská nezávislá platforma analytiků VoxUkraine spekuluje o možnosti, že by na bezletovou zónu mohl dozírat Izrael.

Bezletovou zónu nad Ukrajinou by nemuselo zajišťovat NATO, ale třeba Izrael

Evropa

15:45 - Nizozemsko pošle na Slovensko na žádost NATO rakety protivzdušné obrany Patriot a 150 vojáků na jejich obsluhu, oznámila ministryně Ollongrenová.

15:43 - Britská vláda v úterý oznámí své plány, jak chce v budoucnu snížit dovoz ropy a zemního plynu z Ruska, uvádí Politico. Informuje o tom kolem 17:00.

15:40 - Německý federální státní zástupce zahájil vlastní vyšetřování válečných zločinů spáchaných ruskými vojáky od začátku invaze na Ukrajinu. Reagoval tak na mezinárodní vlnu nevole ohledně útoků na civilisty a ukrajinskou kritickou infrastrukturu. V úterý o tom informoval německý týdeník Der Spiegel.

Němečtí prokurátoři spustili vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině

Válka na Ukrajině

15:35 - EU považuje autoritářský režim Alexandra Lukašenka v Bělorusku za spoluagresora ve válce Ruska proti Ukrajině, uvádí se v prohlášení EU, které bylo ve středu předneseno na zasedání Zvláštní stálé rady OBSE. Oba státy nesou odpovědnost za oběti, zraněné a zničené objekty.

15:30 - Ukrajinci se vzdali ambice vstoupit do Severoatlantické aliance a jsou ochotni hledat kompromis ohledně statutu Krymu a separatistických regionů na východě země. V rozhovoru pro stanici ABC News to prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dal tak najevo, že poslední požadavky Moskvy nejsou podle Kyjeva úplně nepřijatelné.

Průlom? Ukrajina o vstup do NATO neusiluje. Krym a Donbas můžeme probrat, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

15:27 - První dny války, příčiny ruské invaze a nástin dlouhodobých řešení, která se zbytku Evropy nabízejí. To vše rozebírají vojenský expert Milan Mikulecký a Alex Švamberk, redaktor zahraniční sekce Novinky.cz se specializací na válečné konflikty. Poslouchejte v přehrávači níže:

15:18 - MŠMT připravilo pro uprchlíky z Ukrajiny příručku, jak postupovat při začleňování dětí do vzdělávání v ČR. Návod je na webu v češtině i ukrajinštině.

15:10 - Boje na Ukrajině si od 24. února vyžádaly už 474 obětí na životech mezi civilisty, uvedla OSN. Ověřují se informace o stovkách dalších obětí.

Fiala po jednání s V4 a Johnsonem: Musíme postupovat proti ruské agresi

Válka na Ukrajině

15:04 - Premiér ČR Petr Fiala se shodl na nutnosti snížit energetickou závislost na Rusku na úterním jednání v Londýně s britským premiérem Borisem Johnsonem a dalšími premiéry Visegrádské čtyřky Eduardem Hegerem, Mateuszem Morawieckim a Viktorem Orbánem.

Foto: Úřad vlády ČR

Britský premiér Boris Johnson na jednání s premiéry Visegrádské čtyřky Petrem Fialou (Česko), Eduardem Hegerem (Slovensko), Mateuszem Morawieckim (Polsko) a Viktorem Orbánem (Maďarsko).

14:54 - Společnosti BP a Shell, které oznámily, že přestanou nakupovat ruskou ropu, uvedly, že se od Ruska nebudou moci okamžitě odpoutat kvůli dlouhodobým smlouvám a obtížnému hledání alternativ. Na Twitteru o tom informuje deník Kyiv Independent.

14:50 - prezident USA Joe Biden v úterý oznámí zákaz dovozu ruské ropy, uvádí agentura AP s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Jde o další krok proti Moskvě kvůli invazi na Ukrajinu.

14:46 - Německý kancléř Olaf Scholz s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a čínským prezidentem Si Tchin-pingem se shodli, že podpoří všechna jednání o diplomatickém řešení války na Ukrajině.

14:35 - Ruský tank podle serveru Kyjev operativec zasáhl poblíž Kyjeva protijedoucí auto a zabil muže a ženu důchodového věku. K útoku na civilní cíl mělo dojít už 28. února.

14:21 - Ukrajinskou protiofenzívu avizoval v úterý šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Připomněl, že právě 8. března 1943 zahájila osvobozování Mykolajivu od nacistů Rudá armáda.

V Mykolajivu avizují protiofenzívu na výročí osvobození

Válka na Ukrajině

14:15 - Rusko ztratilo na Ukrajinou velké množství letadel. Sestřelovány jsou i moderní bombardéry Suchoj Su-34. Důvodem je malá schopnost ruských sil potlačit protivzdušnou obranu nepřítele a absence vlastních letadel určených k pro radioelektronický boj. Ruský úsudek může být navíc zkreslen tím, že mnohá ukrajinská letadla zničená na zemi, byla už stejně vyřazená.

Rusku se nedaří kontrolovat vzdušný prostor nad Ukrajinou, chybí mu technika

Evropa

14:15 - Podle generála Petra Pavla by mělo NATO poskytnout leteckou podporu nad domluvenými evakuačními koridory, aby zajistilo bezpečný odchod civilistů.

14:12 - Ruská válka nesmí přerůst mimo Ukrajinu, řekl šéf NATO Stoltenberg v Rize. Za věrohodné označil zprávy o útocích na prchající civilisty.

14:09 - Téměř 20 tisíc lidí z 52 různých států se už dobrovolně přihlásilo ke vstupu do zahraničních legií, aby bojovali po boku Ukrajinců proti ruské agresi. V pondělí to uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle kterého toto číslo dokazuje, že za Ukrajinou stojí celý svět.

Do zahraničních legií na pomoc Ukrajině se přihlásilo 20 tisíc dobrovolníků z 52 států

Válka na Ukrajině

14:06 - Ve skladech správy rezerv dokončili nakládku zhruba 900 palet zdravotnického materiálu humanitární pomoci Ukrajině. Dopravu zajistí hasiči i SSHR.

13:52 - Na hranice Slovenska s Ukrajinou odjelo v úterý pomáhat dalších 30 českých policistů.

13:20 - Sílí tlak na společnosti McDonald's a Coca-Cola, aby zastavily svou činnost v Rusku. Uvedla to BBC.

12:48 - Společnost Shell přestane nakupovat ruskou ropu a zemní plyn, zavře v Rusku i čerpací stanice. Za nákup ruské ropy z minulého týdne se firma omluvila.

Shell stopne nákupy ruské ropy a plynu

Ekonomika

13:04 - Kraje požadují od státu peníze, které by pomohly pokrýt náklady spojené s ubytováním uprchlíků z Ukrajiny. Kraje musí migranty už umisťovat do hotelů.

12:46 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil nové video z Kyjeva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prezident Zelenskyj zveřejnil nové selfie video z Kyjeva.Video: Reuters

11:44 - ČR a další země, jež přijímají uprchlíky z Ukrajiny, budou moci žádat o peníze ze zvláštního fondu, řekla v Plzni diplomatka USA. Fond má mít k dispozici šest miliard dolarů.

Na polskou hranici přijelo 150 ukrajinských sirotků

Válka na Ukrajině

11:40 - Německá prokuratura vyšetřuje ruské vojenské akce na Ukrajině kvůli podezření z válečných zločinů, nyní podle Der Spiegelu shromažďuje důkazy.

11:18 - Z Ukrajiny už kvůli válce uprchly dva miliony lidí, uvedl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. Více než polovina z nich – 1,3 milionu – zamířila přes hranice do Polska. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvádí, že ruská invaze na Ukrajinu způsobila nejrychleji se prohlubující uprchlickou krizi v Evropě od druhé světové války.

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace obyvatel Sumy.Video: AP

11:15 - Počet potvrzených obětí leteckého útoku z dnešní noci na město Sumy na severovýchodě Ukrajiny stoupl na 21, uvedla oblastní prokuratura.

Ukrajinci zničili tureckým dronem další ruský systém Buk

Evropa

11:10 - Nové asistenční centrum v Příbrami čelí náporu uprchlíků, po 2,5 hodinách provozu muselo příjem žadatelů zastavit. Bere jen ty bez ubytování.

10:28 - Během leteckého útoku na Charkov jedna z raket zasáhla také psí útulek. Podle dobrovolníků zahynulo pod troskami pět psů, šest jich bylo zraněno a pět dalších uteklo. Centrum se stará celkem o 293 psů.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské střely zasáhly v pondělí další rezidenční budovy v Charkově.Video: AP

10:17 - Po sítích koluje fotografie údajně z nádraží v Charkově. Na snímku jsou na jednom nástupišti tisíce lidí.

9:49 - Moskva od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února přišla o více než 12 000 vojáků, informoval generální štáb ukrajinské armády.

Rusko při invazi přišlo už o 12 000 vojáků, tvrdí Ukrajina

Válka na Ukrajině

9:48 - Rusko oznámilo, že na Ukrajině začalo dohodnuté příměří a je možná evakuace civilistů z pěti měst. Podle agentury Unian evakuace začala jen ve městě Sumy.

Příměří začalo platit, oznámilo Rusko

Válka na Ukrajině

9:29 - Ruská federace je v tuto chvíli nejvíce sankcionovanou zemí na světě. Následkem agrese na Ukrajině přeskočila Írán i Severní Koreu. Informovala o tom agentura Bloomberg.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ostřelování vesnice Horenka 20 km severně od KyjevaVideo: AP

9:26 - V pondělí se v ČR cizinecké policii nahlásilo 7477 ukrajinských uprchlíků, celkem se jich nahlásilo 54 000. Speciálních víz udělilo vnitro 74 000.

9:19 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý promluví virtuálně v Dolní komoře britského parlamentu. Bude to vůbec poprvé v historii, kdy ke členům tohoto zákonodárného sboru promluví prezident cizí země.

9:13 - Do Polska už před válkou z Ukrajiny prchlo 1,2 milionu osob, vyplývá z informací polské pohraniční stráže. V pondělí úředníci na hranicích odbavili 141 500 lidí z Ukrajiny.

9:08 - Ratingová agentura Fitch přeruší obchodní aktivity v Rusku. Čelí tlaku kvůli západním sankcím i obavám z nových ruských zákonů proti šíření informací.

9:07 - BBC prověřila některé obrazové materiály, které mají „dokazovat“, že válka na Ukrajině je jen mystifikace a oběti jen najatí herci. Většinou jde o záběry z natáčení válečných či bojových filmů v předchozích letech.

Šíří se falešná tvrzení, že válka na Ukrajině je mystifikace a oběti jen herci

Koktejl

8:22 - Ukrajinský generální štáb varoval, že Rusové se v posledních dnech přeskupili a plánují útok na Kyjev. Mají se do něj zapojit i čečenští bojovníci a žoldnéři z Vagnerovy skupiny.

Rusové se přeskupují k útoku na Kyjev. Využijí i Čečence a vagnerovce

Evropa

8:15 - Ruský vicepremiér Alexandr Novak pohrozil zastavením dodávek plynu do Evropy.

Rusko pohrozilo přerušením dodávek plynu

Evropa

7:01 - Rusko se stalo zemí, proti které světové společenství uvalilo nejvíce sankcí na světě. Rusko během deseti dnů od začátku invaze na Ukrajinu předstihlo v počtu uvalených sankcí Írán a Severní Koreu, poznamenala agentura Bloomberg.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ostřelování v Mykolajivce.Video: LEONID FISYIENKO, AP

6:55 - Pražské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky se dnes v 5:45 znovu otevřelo pro nové žadatele. V pondělí po poledni museli pracovníci střediska v Kongresovém centru na Vyšehradě příjem žádostí kvůli obrovskému náporu čekajících dočasně pozastavit.

5:55 - Rusko opět slíbilo klid zbraní, který by měl začít v úterý v 8:00 SEČ. Otevřít by se zároveň mohly opět humanitární koridory směrem do Ruska a Běloruska, které ale Kyjev v pondělí odmítl.

5:11 - Rusko se stalo zemí, proti které světové společenství uvalilo nejvíce sankcí na světě. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na specializovaný server Castellum, představující světovou databázi údajů o uložených sankcích. Rusko během deseti dnů od začátku invaze na Ukrajinu předstihlo v počtu uvalených sankcí Írán a Severní Koreu, poznamenala agentura Bloomberg.

4:27 - Na Ukrajině přišel o život další ruský generál, tvrdí místní média s odvoláním na vojenskou rozvědku. Ukrajinci podle ní zabili generálmajora Vitalije Gerasimova, náčelníka štábu prvního zástupce velitele ruské 41. armády, ještě v pondělí, poblíž obléhaného Charkova.

Na Ukrajině zabili ruského generálmajora Gerasimova

Válka na Ukrajině

4:00 - Po ostřelování města Sumy jsou mezi mrtvými podle Kyiv Independent také děti.

3:35 - Americká společnost IBM pozastavila veškerou obchodní činnost v Rusku kvůli vpádu vojsk na Ukrajinu, uvedl to šéf IBM Arvind Krishna, podle kterého firma přispěje částkou 250 tisíc dolarů (asi 5,9 milionu korun) dvěma organizacím pomáhajícím obětem konfliktu – jedním z příjemců uvedené sumy bude i česká organizace Člověk v tísni. Stejnou částku obdrží i Polská humanitární akce (PAH).

2:34 - Světová banka schválila půjčky a granty Ukrajině za 723 milionů dolarů (zhruba 17 miliard korun).

Půjčky Světové banky na podporu rozpočtu obvykle nenesou omezení, jak mohou být finanční prostředky utraceny, ale banka uvedla, že podpora pomůže ukrajinské vládě zajistit důležité služby, platit zdravotníky, financovat důchody a pokračovat v sociálních programech.

1:46 - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč měl odletět z Minsku. Uvedl to server Ukrajinska Pravda.

Na comeback Janukovyče to zatím nevypadá. Jeho letoun odletěl z Minsku

Válka na Ukrajině

Janukovyč měl do běloruské metropole přiletět minulý týden. Podle jednoho ze scénářů invaze se Rusko mělo pokusit dosadit do čela Ukrajiny právě Janukovyče, který byl dříve odsouzen za vlastizradu.

1:24 - Škody na infrastruktuře způsobené ruskými jednotkami přesáhly 10 miliard dolarů (237 miliard korun). Uvedl to ukrajinský ministr pro infrastrukturu Olexandr Kubrakov.

0:54 - První dobrovolní bojovníci z různých zemí, kteří přijeli na pomoc Ukrajině, už zaujali pozice na okraji Kyjeva, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na komuniké pozemních sil ukrajinské armády. Do mezinárodní legie se podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přihlásilo na 16 tisíc zájemců.

00:05 - Během bojů u Charkova byl zabit generálmajor Vitalij Gerasimov. Uvedly to ukrajinské úřady.

Vitalij Gerasimov (nejedná se o náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova, jak se objevilo na sociálních sítích) byl zástupcem velitele 41. armády Centrálního vojenského okruhu.

V minulosti se účastnil druhé čečenské války a ruských vojenských operací v Sýrii. Obdržel rovněž medaili „za návrat z Krymu“.

23:58 - Spisovatelka J. K. Rowlingová v pondělí oznámila, že věnuje milion liber (zhruba 31 milionů korun) na pomoc ukrajinským dětem.

23:34 - Ukrajinský generální štáb informoval, že se ukrajinské armádě v noci na pondělí podařilo zničit 30 z 49 ruských helikoptér na okupované základně v Chersonu. Informaci nicméně nelze ověřit.

23:11 - Francouzský prezident Emmanuel Macron nevěří, že se v příštích dnech či týdnech podaří najít diplomatické řešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. V dohledné době bude zřejmě válka pokračovat, řekl v pondělí Macron na svém prvním mítinku před prezidentskými volbami. Na vině je podle něj ruský prezident Vladimir Putin, který odmítá klid zbraní, informovala francouzská média.

„Nemyslím si, že v příštích dnech a týdnech se dojedná řešení, i když v to doufám. Domnívám se, že z krátkodobého hlediska zřejmě bude pokračovat válka,“ uvedl Macron. „Jednání s Putinem jsou složitá, protože odmítá příměří,“ dodal francouzský prezident.

23:03 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolává Ukrajince ze všech mírových misí, aby pomohli bránit Ukrajinu před Ruskem. Ruský prezident Vladimir Putin se zapřisáhl, že do bojů posílá jen profesionály.

22:43 - Rakouský kancléř Karl Nehammer se vyslovil proti tomu, aby země měnila cokoliv na svém vojensky neutrálním postavení. Veřejnou debatu na toto téma rozvířila ruská invaze na Ukrajinu. „Rakousko bylo neutrální, Rakousko je neutrální a Rakousko také neutrální zůstane,“ citovala dnes agentura APA vyjádření kancléře v katarském Dauhá.

22:15 - V odstavené ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl je už přes 12 dní uvězněno více než 100 zaměstnanců.

Odejít nemohou od prvního dne ruské invaze na Ukrajinu, kdy nad zařízením převzaly kontrolu ruské jednotky, píše zpravodajský server BBC. Na místě zůstává i dalších 200 ukrajinských gardistů, kteří v době útoku zajišťovali bezpečnost objektu.

V odstavené černobylské elektrárně je uvězněno přes 100 zaměstnanců

Válka na Ukrajině

21:57 - Zhruba v 8:10 SEČ se povedlo ukrajinským jednotkám sestřelit u Kyjeva další ruské letadlo. Uvedl to vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj.

21:48 - Rusko plánuje zavést humanitární koridory z několika ukrajinských měst od úterý 8:00 SEČ, píše TASS s odvoláním na vyjádření ruské armády.

21:42 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal americké Židy o podporu a ruské invazní síly přirovnal k nacistům, informuje agentura Reuters.

Rusové jsou jako nacisté, prohlásil Zelenskyj a požádal americké Židy o podporu

Evropa

21:35 - Dvě rakety zasáhly sklady paliva u Žytomyru a Černihivu. V Žytomyru byla měla být zasažena nádrž o kapacitě 10 metrů krychlových. Podle předběžných zpráv nikdo při útoku nezemřel.

21:32 - Ukrajina chce podle ministra zahraničí Dmytra Kuleby přímé rozhovory ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s ruským protějškem Vladimirem Putinem, protože Kyjev ví, že rozkazy vydává v Moskvě Putin.

21:12 - Prezident Miloš Zeman udělil nejvyšší vyznamenání, Řád Bílého lva, ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Zeman udělí vyznamenání Volodymyru Zelenskému.Video: Novinky

„Třebaže mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ uvedl.

Zeman udělí vyznamenání Zelenskému

Domácí

21:09 - Policie v irském hlavním městě Dublinu zatkla muže, který svým nákladním autem na protest proti vojenskému útoku na Ukrajinu prorazil bránu ruské ambasády. Řidič uvedl, že jej k činu vyprovokovala nedělní scéna z města Irpiň nedaleko Kyjeva, kde ruská palba zabila čtyři civilisty prchající před invazí. Ruskému velvyslanci podle médií vzkázal, aby opustil Irsko.

20:40 - Rusko už vyslalo na Ukrajinu téměř 100 procent jednotek shromážděných před invazí na hranicích. Uvedla to CNN s odkazem na vysoce postaveného úředníka Pentagonu.

20:09 - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes podepsal dekret umožňující rozmístění vojáků NATO na maďarském území a přesun vojenského materiálu do zemí NATO. Nadále je přes Maďarsko zakázán převoz vojenské i humanitární pomoci na Ukrajinu.

19:29 - Rozhovory mezi Moskvou a Kyjevem budou pokračovat, uvedl ruský vyjednavač Medinskij. Humanitární koridory by podle něj mohly začít fungovat v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám