Hlavní obsah

Rusové se přeskupují k útoku na Kyjev. Využijí i Čečence a vagnerovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Během posledního dne se Rusové přeskupili, aby podnikli útok na Kyjev, varoval ukrajinský generální štáb. Podle něj mají zaútočit nejzkušenější jednotky a zapojit se mají i čečenští bojovníci a žoldnéři z Vagnerovy skupiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ostřelování vesnice Horenka 20 km severně od KyjevaVideo: AP

 
Článek

„K útoku plánují okupanti nasadit nejbojeschopnější jednotky ze svazu,“ upozornil generální štáb. Podle něj je mezi nimi i zvláštní pluk ruské gardy nesoucí jméno čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, což je pluk sil ministerstva vnitra. Zapojit se mají i příslušníci bojové skupiny Liga, kterou tvoří žoldnéři z Vagnerovy skupiny.

Příměří začalo platit, oznámilo Rusko

Válka na Ukrajině

Ze severu přes uzavřené Poliske v areálu černobylské elektrárny směrem na Demydiv, Kuchari a Byšev podle Ukrajinců útočí i jednotky z Východního okruhu, příslušníci námořní pěchoty z Tichomořské flotily spolu s výsadkáři 98. divize.

Foto: ČTK/AP

Ruští výsadkáři vysazení na Ukrajině z vrtulníku Mil Mi-8.

Podle ukrajinského generálního štábu se invazní ruské jednotky soustředí na tři cíle: „Nepřítel pokračuje v útočné operaci proti Ukrajině za podpory letectva a raketových úderů, přičemž se soustředí na splnění následujících úkolů – zajištění pozemního koridoru mezi Krymem a kontinentální částí Ruské federace, (k tomu potřebné) získání plné kontroly nad Mariupolem, obklíčení a dobytí Kyjeva a postup k administrativní hranici Luhanské a Doněcké oblasti.“

Rusko pohrozilo přerušením dodávek plynu

Evropa

Generální štáb dodal, že u města Izjum byl ruský útok odražen a nepřátelské jednotky přistoupily k teroru, když ostřelovaly civilní objekty a infrastrukturu.

Foto: ČTK/AP

Ruský vrtulník vyzbrojený neřízenými raketami nad Ukrajinou

Reklama

Výběr článků

Načítám