Hlavní obsah

Lidé Rusům nevěří, že dodrží příměří, popisuje evakuaci z Irpině korespondent Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irpiň

Zatímco Rusko oznámilo, že v úterý otevřelo „humanitární koridory“, ukrajinská strana upozorňuje, že na některých místech ruští vojáci klid zbraní opět porušují. Podle zpravodaje Novinek na místě Jána Husára lidé v těžce zasažené Irpini příležitost odejít využívají. V úterý dopoledne se do bezpečí vydaly desítky lidí.

Evakuace lidí z IrpiněVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

O tom, že v úterý ráno byla situace na místě o něco klidnější, svědčí i fakt, že korespondent Novinek neslyšel v okolí irpiňského zbořeného mostu žádnou střelbu.

„Byl tady dnes opět velký pohyb lidí. Ukrajinské armáda a milice to tu hlídají. Neslyšel jsem žádnou palbu, tak jsem vyrazil dále do města a směrem k mostu, který byl poslední dny všude v médiích vidět. Jsou tu lidé na vozíku, staré babičky, celé rodiny, je to neuvěřitelná situace,” popisuje korespondent Novinek.

Rusové se přeskupují k útoku na Kyjev. Využijí i Čečence a vagnerovce

Evropa

Ačkoliv ruská strana oznámila, že otevřela humanitární koridory, mezi lidmi přesto panuje stálé napětí.

„Rusové totiž schválili humanitární konvoje už v minulých dnech, ale stejně se civilisté ocitli pod palbou. Je otázka, zda odstřelovači stříleli po lidech, nebo jen chtěli vyvolat paniku. Mohli jim střílet nad hlavy a podobně,” říká Husár.

Příměří začalo platit, oznámilo Rusko

Válka na Ukrajině

„K úterní půl desáté ráno místního času bylo evakuováno z Irpině více než 150 lidí,” uvedl pro BBC guvernér Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba.

Evakuace z Mariupolu a Buči jsou sabotovány

Humanitární koridory z velkých měst houfně využívají také lidé ve městech Mariupol na jihovýchodě a Sumy na severovýchodě Ukrajiny. Lidé se tam mohou evakuovat na ukrajinské území.

Rusové v Irpini střílejí do evakuujících se civilistů, umírají i děti

Válka na Ukrajině

Evakuační trasa z Mariupolu byla v úterý opět ostřelována v rozporu s dohodou o příměří, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko. Sabotáže humanitárních koridorů se Rusové dopouští také ve městě Buča.

V Kyjevě a Charkovu Rusové stanovili evakuační trasy vedoucí do Ruské federace a do Běloruska, což je pro Ukrajince nepřijatelné, protože jde o země, z jejichž území směřuje vojenský útok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám