Hlavní obsah

Salviniho návštěvu na hranici s Ukrajinou odmítl starosta Přemyšlu

– Řím/Varšava

Italský politik Matteo Salvini dnes navštívil polsko-ukrajinskou hranici, kde ale jeho přítomnost odsoudil starosta polského Přemyšlu Wojciech Bakun. Šéf krajně pravicové Ligy dlouhá léta patřil k hlavním evropským podporovatelům ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Starosta polského Přemyšlu Wojciech Bakun přinesl Matteovi Salvinimu tričko s podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina, podobné tomu, ve kterém se italský politik v minulosti nechal fotit.

Článek

Na výhrady Salvini reagoval tvrzením, že přijel poskytnout „pomoc a mír“, napsal deník Corriere della Sera. Politik známý svým odmítavým postojem vůči migrantům z Blízkého východu a Afriky podpořil přijetí uprchlíků z Ukrajiny.

Salvini přijel do Přemyšlu, kam směřuje mnoho lidí, kteří odešli z Ukrajiny. Při vystoupení s italským politikem starosta města Bakun přinesl tričko s podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina, podobné tomu, ve kterém se v minulosti Salvini ukázal.

Vyzval ho, aby si tričko znovu oblékl a prošel se s ním po hranici či mezi lidmi vyhnanými válkou. „Nemám úctu k panu Salvinimu, jeho přítomnost zde je drzost,“ uvedl Bakun.

Šéf Ligy přímo na výstup starosty nereagoval a ze setkání odešel.

„Nezajímá nás polemika ze strany italské či polské levice, přijeli jsme pomáhat těm, kteří utíkají před válkou,“ uvedl později Salvini. Bakun ale v minulosti kandidoval do parlamentu za protisystémové hnutí Kukiz´15.

„Chceme přispět ke koordinaci pomoci, chceme pro tyto rodiny zorganizovat dopravu a ubytování v Itálii, a to zejména pokud jde o sirotky a zdravotně postižené,“ řekl v úterý Salvini.

Salvini se v pondělí ve Varšavě setkal s italskými podnikateli a zástupci katolické církve, se kterými mluvil o humanitární pomoci pro uprchlíky.

Polskému premiérovi poděkoval za mimořádné nasazení, které prokazuje v uprchlické krizi. „Děkujeme Polsku za skvělý příklad,“ řekl Salvini.

Salvini je přitom známý jako neústupný bojovník proti migraci. V době, kdy zastával úřad ministra vnitra, dal dokonce uzavřít italské přístavy pro lodě, které vezly na palubě migranty zachráněné ve Středozemním moři.

Italská prokuratura chce proces s exministrem Salvinim

Evropa

„Tito uprchlíci jsou nefalšování a utíkají před pravou válkou,“ řekl o lidech vyhnaných konfliktem na Ukrajině v italském Senátu. Dodal, že ukrajinským uprchlíkům musí Itálie „otevřít dokořán dveře“.

Politik se v minulosti na veřejnosti ukazoval i v tričku s obrázkem Putina na Rudém náměstí a řekl, že Putinovi dává přednost před italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Minulý týden ale válku na Ukrajině odsoudil a řekl, že v tomto konfliktu je jasné, „kdo je útočník a kdo napadený“, aniž ovšem Putina jmenoval.

„Salvini musí napravit svůj dřívější hřích proputinovství, také kvůli tomu, aby byl mezinárodně důvěryhodný,“ komentoval jeho názorový obrat Massimiliano Panarari, expert na politickou komunikaci z univerzity v Miláně.

Reklama

Výběr článků

Načítám