Hlavní obsah

Česká centra pro uprchlíky jsou pod náporem, dochází i ubytovací kapacity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z Ukrajiny do Česka zatím přišlo více než 100 tisíc lidí prchajících před válkou. V Česku přitom mají jen tři dny na to zaregistrovat se u cizinecké policie, rychle se tak plní kapacity Krajských asistenčních center pro uprchlíky. V Praze a Středočeském kraji dochází i místa v ubytovacích zařízeních. Nově příchozí bez střechy nad hlavou tak musí převážet autobusy do dalších krajů.

Centra pro uprchlíky jsou pod náporem, pomalu dochází i ubytovací kapacityVideo: Novinky

 
Článek

Asistenční centrum, které vzniklo v Kongresovém centru na Vyšehradě a které zvládne denně odbavit přibližně 3300 lidí, muselo v pondělí dočasně zastavit příjem nových žadatelů. Znovu otevřelo v úterý brzy ráno.

Pražské centrum už k pondělí dohromady odbavilo 14 935 osob. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) to uvedl na Twitteru.

Podle Hřiba ale město vyčerpalo své ubytovací kapacity. Ty, kteří potřebují ubytování, tak rozváží autobusy hasičského záchranného sboru do dalších krajů. Za pondělí se mělo jednat o přibližně 400 osob.

„Autobusy odjeli v pondělí do Středočeského, Libereckého, Jihočeského kraje a na Vysočinu,” uvedl Hřib.

Kvůli náporu na Prahu také dochází k omezení příchozích uprchlíků do hlavního města.

Policisté ve vlacích nabízejí možnost lidem z Ukrajiny registrovat se v jiných krajích, vláda také řeší možnost odklánět vlaky z přetížené Prahy. Otevřelo se také další asistenční centrum ve Středočeském kraji.

„Chceme zmírnit nápor na pražské centrum, intenzivně proto pracujeme na posílení kapacit v kraji. Vedle centra v Mladé Boleslavi a Kutné Hoře mohou Ukrajinci již od úterý využít také centrum v Příbrami,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Foto: Novinky

Kvůli velkému zájmu muselo asistenční centrum v Praze zastavit na několik hodin příjem nových žadatelů.

Příbramské centrum ale už v úterý muselo dočasně až do večerních hodin zastavit příjem nových žadatelů a dál bere jen ty, kteří nemají zajištěné ubytování.

Jeho kapacita se přitom naplnila už po dvou a půl hodinách od otevření. Podle Peckové ale otevření nových asistenčních center v kraji zatím brání nedostatek personálních kapacit.

A pomalu podle ní dochází i větší ubytovací kapacity, které byly krajem pro uprchlíky zřízeny. „Saháme už i do nabídek ubytování od veřejnosti,“ vysvětluje Pecková.

Pomalu se tak podle ní Česko dostává do situace, kdy bude nutné řešit, kolik maximálně uprchlíků jsou schopny jednotlivé kraje a obce přijmout.

Krajská centra v současnosti zvládají odbavit 8000 až 10 tisíc lidí denně.

Kraje si musejí pronajímat hotely a penziony

O ubytovacích kapacitách v rámci jednotlivých krajů v úterý jednali hejtmani s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Podle předsedy rady Asociace krajů ČR a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) už kraje musí migranty z části umisťovat do privátních hotelů a penzionů.

Kraje by tak podle něj měly dostávat od státu peníze na pokrytí nákladů spojených s ubytováním uprchlíků.

„Kapacita ubytovacích zařízení, které vlastní kraje, už je na řadě míst vyčerpaná. Proto musíme uprchlíky, kteří zde nemají zázemí u příbuzných a známých, ubytovávat v soukromých penzionech a hotelech. A peníze na to bychom rádi dostali od státu. Myslím si, že ubytování uprchlíků je v této fázi nejaktuálnějším problémem,” řekl Kuba.

Do Česka zatím zamířilo přes 100 tisíc lidí prchajících z Ukrajiny. Podle Rakušana jsou kraje schopné poskytnout základní komfort, včetně ubytovacích kapacit, pro přibližně 250 tisíc lidí.

„Od té chvíle, protože tušíme, že ta vlna bude větší, musíme připravovat na vládě i další opatření,” řekl Rakušan. Opatření se podle něj týkají například budování humanitárních kempů.

Foto: Novinky

Asistenční centra pomáhají uprchlíkům s registrací u cizinecké policie, udělením víza i hledáním ubytování.

Registraci si musí vyřídit do tří dnů

Vyřídit potřebné formuláře mohou ukrajinští žadatelé také v kancelářích odborů azylové a migrační politiky, které nadále běžně fungují. Asistenční centra by tak měli navštěvovat primárně ti, kteří navíc potřebují pomoc ještě se zajištěním ubytování.

Zejména v Praze a Středočeském kraji, kde je nápor žadatelů největší, by podle Hřiba mohlo pomoct také prodloužení lhůty, dokdy se musí uprchlíci registrovat u cizinecké policie. Momentálně na to mají tři dny.

„Někteří z uprchlíků míří do centra rovnou z nádraží, což vůbec není nezbytné. Kdyby se lhůta protáhla na déle, tak by mohli být více v klidu, že tu proceduru stihnou a ten nápor by též trochu polevil,“ věří Hřib.

K tomu se přiklání i ministr vnitra Vít Rakušan. Vláda podle něj bude o prodloužení lhůty jednat ve středu, prodloužit by se měla až na 30 dnů.

Ministr v úterý také uvedl, že v dalších dnech se změní skladba lidí, kteří do České republiky přicházejí. Dosud se jednalo spíše o lidi, kteří směřovali za svými příbuznými a známými zejména v Praze a ve Středočeském kraji.

„Když sem přijdou lidé bez jakéhokoli zázemí a kontaktů, tak samozřejmě i s nimi bude jednodušší ta komunikace, když jim základní životní infrastrukturu nabídneme i v jiných regionech,” dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám