Hlavní obsah

Němečtí prokurátoři spustili vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý federální státní zástupce zahájil vlastní vyšetřování válečných zločinů spáchaných ruskými vojáky od začátku invaze na Ukrajinu. Reagoval tak na mezinárodní vlnu nevole ohledně útoků na civilisty a ukrajinskou kritickou infrastrukturu. V úterý o tom informoval německý týdeník Der Spiegel.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Ukrajinský policista pomáhá při ostřelování Irpině evakuovat malou holčičku

Článek

Podle týdeníku Der Spiegel žalobce popohnaly k akci zprávy o použití kazetových bomb Ruskem (které jsou zakázány mezinárodním právem) a záběry ruského ostřelování obydlených oblastí a útoky na plynovod, jadernou elektrárnu a skládku jaderného odpadu.

„Posbíráme a zabezpečíme všechny důkazy válečných zločinů,“ řekl německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann novinám Passauer Neue Presse. Dodal, že ruský útok na Ukrajinu je „závažné porušení mezinárodního práva, které nemůže být ničím ospravedlněno“ a že „možná porušení mezinárodního trestního práva musí být důsledně stíhána“.

Putine, Haag na tebe čeká. V Evropě se objevují vzkazy na podporu Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Oznámil, že německá federální prokuratura v Karlsruhe zahájila tzv. strukturální vyšetřování, aby začala shromažďovat důkazy. Strukturální vyšetřování je zaměřeno na získávání důkazů vyšetřovaných zločinů a identifikaci struktur stojících za nimi, jako je řetězec velení. Důkazy poté mohou být použity v budoucím trestním řízení proti jednotlivým podezřelým.

Stíhat mezinárodní zločiny lze i v Čechách

Německo opakovaně stíhalo těžké zločiny spáchané v zahraničí, např. v lednu německý soud odsoudil bývalého syrského plukovníka na doživotí za to, že před deseti lety dohlížel na vraždu 27 lidí a mučení 4 tisíce dalších ve vazbě v Damašku.

Raketomety proti obytným čtvrtím a škole. Ruská armáda se neštítí ničeho

Válka na Ukrajině

Je to možné na základě zásady univerzální jurisdikce, která umožňuje stíhat zvlášť závažné zločiny, např. válečné zločiny, zločiny proti lidskosti nebo genocidu. Tato zásada platí i v České republice.

Německá prokuratura není jediná, která se zabývá stíháním válečných zločinů spáchaných na Ukrajině. Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu v Haagu Karim Khan minulý týden oznámil, že otevřel v této věci vyšetřování, které je též ve fázi shromažďování důkazů.

Prokurátor ICC zahájil vyšetřování možných zločinů proti lidskosti na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám