Hlavní obsah

Apokalypsa v Mariupolu. V ulicích leží mrtvoly, evakuace se nedaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinské úřady ani v úterý nemohly evakuovat civilisty z obléhaného přístavu Mariupol, uvedla podle agentury Reuters vicepremiérka Iryna Vereščuková. Humanitární situace ve městě na jihovýchodě Ukrajiny je podle ní katastrofální.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Mrtvé tělo na ulici v Mariupolu

Článek

V ulicích leží mrtvoly, vodu lidé získávají z potoků nebo roztápějí sníh a čím dál častěji se vloupávají do obchodů, aby měli co jíst, popsala agentura AP.

Rusko tvrdí, že ve středu ráno zastaví palbu a je připraveno po dohodě s Ukrajinou utvořit humanitární koridory z několika měst včetně Mariupolu.

Místostarosta Mariupolu Serhij Orlov stanici BBC řekl, že ruské vojenské síly pokračují v bombardování oblastí, kde se lidé snaží shromažďovat, aby se pak mohli dostat ven z města. Některé silnice jsou podle něj zablokované, další zaminované.

Rusové se přeskupují k útoku na Kyjev. Využijí i Čečence a vagnerovce

Evropa

Město je bez vody, tepla, jídla, elektřiny, funkční kanalizace i telefonního spojení. Úřady se chystají začít kopat hromadné hroby, píše AP. Kvůli výpadku elektřiny je podle ní mnoho lidí odkázáno na informace a zprávy, které poslouchají v autorádiích.

Ve strategickém přístavu u Azovského moře čeká na evakuaci asi 200 tisíc lidí a Rusko už několikrát slíbilo, že bezpečný odchod civilistům umožní.

Zatím se tak ale nestalo. Mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Ewan Watson novinářům v Ženevě řekl, že situace v Mariupolu je „apokalyptická”.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Muž v rozbombardovaném domě v Mariupolu

Ruské obléhání města podle ukrajinských úřadů trvá už osm dní. Podle Vereščukové v úterý měla evakuace - paralelně s evakuací z města Sumy - začít i v tomto přístavu, kde žije na 430 tisíc lidí.

Humanitární koridor z Mariupolu do 250 kilometrů vzdáleného Záporoží ale podle ukrajinského ministerstva obrany není bezpečný, protože ruské jednotky dojednané příměří nedodržují.

Polsko je připravené pustit stíhačky, o něž žádá Kyjev

Válka na Ukrajině

Autobusy se symboly Červeného kříže dnes vezly směrem k Mariupolu vodu, léky a potraviny.

Zpět měly odvézt civilisty. Jenže krátce poté, co úřady oznámily, že je konvoj na cestě do města, tak ukrajinští činitelé informovali o ruském ostřelování únikové trasy, uvedla AP.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Děti v protibombovém krytu v Mariupolu

Agentura Unian odpoledne napsala, že konvoj s humanitární pomocí a 30 autobusy, který do Mariupolu vyrazil ze Záporoží, se kvůli bojům u Mariupolu musel zastavit ve městě Orichiv, jenž se nachází asi 60 kilometrů od Záporoží a zhruba 160 kilometrů od Mariupolu.

Ukrajinské úřady mezitím podle agentury Reuters oznámily, že v troskách domu v Mariupolu zemřela na dehydrataci šestiletá dívka.

Bezradné Německo. Zákaz ruské ropy by u nás znamenal chaos a vítězství Kremlu

Válka na Ukrajině

Ruské jednotky podle nich ostřelováním zničily budovu, kde žila, přičemž zabily její matku. Smrt dítěte nebylo možné zatím nezávisle ověřit, podotkla agentura Reuters.

Ukrajinská armáda uvedla, že její vojáci pokračují v obranných operacích na předměstí. Ruské síly označila za „demoralizované” a obvinila je z toho, že se podílejí na rabování, zabírají civilní budovy a zřizují palebné pozice v obydlených oblastech.

Tato tvrzení nebylo podle AP možné nezávisle ověřit. Moskva dlouhodobě popírá, že by ruská vojska útočila na civilisty. Bitva o Mariupol je klíčová, protože jeho dobytí by mohlo Moskvě umožnit vytvořit pozemní koridor na Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Rusko tvrdí, že od středy 8:00 SEČ zastaví palbu a je připraveno v dohodě s Ukrajinou utvořit humanitární koridory vedoucí z měst Kyjev, Černihiv, Sumy, Mariupol, Charkov a dalších. Bližší informace prý Moskva zašle ve středu brzy ráno ukrajinské vicepremiérce Vereščukové.

Rusko zavedení humanitárních koridorů z obléhaných měst oznámilo už v předchozích dnech, kromě úterní evakuace města Sumy však doposud skončily neúspěchem. Bojující strany se vzájemně obviňovaly z porušování dočasného příměří.

Humanitární koridory do Ruska? Přestaňte manipulovat, zlobí se Kyjev

Válka na Ukrajině

Ukrajina odmítla využít jakékoli humanitární koridory nabízené Ruskem, které by Ukrajince vedly na ruské nebo běloruské území, odkud ruská vojska na zemi útočí.

Reklama

Výběr článků

Načítám