Hlavní obsah

Bezradné Německo. Zákaz ruské ropy by u nás znamenal chaos a vítězství Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Pokud by se zakázal dovoz ruské ropy a plynu, v Německu by zavládl chaos, prohlásila ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení). Taková situace by pro Kreml znamenala výhru. Ve stejném duchu se vyjádřil německý kancléř Olaf Scholz. „V současné době neexistuje žádný jiný způsob, jak zajistit pro Evropu dodávky energie na výrobu tepla, pro mobilitu a pro průmysl,“ prohlásil německý kancléř.

Foto: Gleb Garanich, ČTK/AP

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková

Článek

„Pokud bychom ho (dovoz ropy z Ruska) okamžitě zastavili, druhý den bychom v Německu nikam nedojeli,“ řekla Baerbocková televizi deníku Bild. Dodala, že pracovníci klíčoví pro fungování země, jako učitelé a zdravotníci, by nebyli schopni se dostat do práce a hrozily by výpadky elektrické energie.

Ministr hospodářství Robert Habeck dokonce považuje embargo za ohrožení sociálního smíru.

Německo je mnohem více závislé na ruské ropě než USA. V roce 2021 pocházela více než třetina německého dovozu ropy z Ruska, zatímco v USA tvořily jen necelých osm procent veškerého dovozu.

Pokud jde o plyn, Německo dokonce získává více než polovinu dodávek z Ruska.

Německo odmítlo zákaz dovozu ruské ropy a plynu

Evropa

Svaz německého průmyslu proto německou vládu naléhavě varoval před zákazem dovozu.

„Měli bychom udělat vše, co je v našich silách, abychom se tomu vyhnuli, i když je to v souvislosti s nynější situací emocionálně neuvěřitelně obtížné,“ řekl v úterý v ranním vysílání televize ZDF Siegfried Russwurm, prezident svazu.

„Energie je velmi drahá nejen pro koncové uživatele, ale také pro průmysl,“ dodal.

V Německu je mnoho průmyslových odvětví, pro která je energie významným nákladovým faktorem. Pro průmysl je proto stále obtížnější vyrábět ekonomicky. Jedním z těchto odvětví je chemický průmysl.

V úterý také varovala před ropným embargem. Předpokládá se, „že dovozní embargo by vedlo ke znatelné zátěži pro společnost jako celek kvůli rostoucím nákladům v mnoha oblastech života,“ uvedl Svaz chemického průmyslu (VCI).

Varovná slova přicházejí také od Timma Kehlera, předsedy německé plynárenské lobby Zukunft Erdgas. Varoval, že Německo v současné době není schopno získat dostatek zemního plynu z jiných zdrojů, aby v nadcházející zimě zabránilo výpadkům. Krátkodobě nepomůže ani zkapalněný plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám