Hlavní obsah

Falešná zpráva o zákazu slova „válka“ nahrává podle OSN Rusku

New York

V úterý přišel deník Irish Times s tvrzením, že oddělení komunikace Organizace spojených národů (OSN) zakázalo svým zaměstnancům používat slov „válka“ či „invaze“ v souvislosti s děním na Ukrajině. Tuto informaci rezolutně popřela jak šéfka zmíněného oddělení, tak ukrajinský velvyslanec při OSN Sergej Kyslycja. Podle informací Novinek si obecná doporučení jedna z regionálních kanceláří vyložila zbytečně rigidně.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský velvyslanec při OSN Sergej Kyslytsja

Článek

„Nebuďte užitečným idiotem: nešiřte ani neretweetujte ruské fejky o pozici Antonia Guterrese, prezidenta Valného shromáždění nebo OSN k otázce ruské války a invaze na Ukrajinu. Všichni výše uvedení se jasně vyjádřili. Zeptejte se přímo jejich mluvčích, nikoli ruské delegace nebo médií. Je to hybridní válka proti OSN,” rozčiloval se na Twitteru ukrajinský velvyslanec.

Reagoval tak na zprávu deníku Irish Times, že oddělení komunikace OSN v pondělí rozeslalo zaměstnancům instrukce, aby ruskou invazi na Ukrajinu popisovali jako konflikt či vojenskou ofenzivu.

Skandální instrukce zaměstnancům OSN: Nemluvte o válce

Válka na Ukrajině

Pracovníci byli údajně nabádáni, aby neumisťovali ukrajinskou vlajku na své soukromé či oficiální profily na sociálních sítích či webových stránkách.

Kreativita regionální kanceláře

Podle informací Novinek toto doporučení ve skutečnosti rozeslala jedna z regionálních kanceláří OSN, nikoli centrální oddělení komunikace.

Rusko je v tom prakticky samo. V OSN ho podpořily jen čtyři země

Zahraniční

Časová souslednost navíc rovněž nesedí. Obecná doporučení pro pracovníky, jak se na sociálních sítích chovat, sice existovala, ale ještě před hlasováním Valného shromáždění. To se uskutečnilo 2. března a ruskou agresi naprosto drtivou většinou odsoudilo.

Obecná doporučení si jedna z regionálních kanceláří vyložila extrémně rigidně a na základě toho rozeslala svým zaměstnancům mail, o kterém informoval právě deník Irish Times. Článek v úterý způsobil mezi diplomaty v New Yorku paniku.

Celou kauzu se snažila urovnat na pravou míru i sama šéfka komunikace OSN Melissa Flemingová. „Žádné takové oficiální sdělení, aby se zdrželi používání určitých slov, nebylo našim zaměstnancům ve světě rozesláno,” bránila se.

Reklama

Výběr článků

Načítám