Hlavní obsah

Do zahraničních legií na pomoc Ukrajině se přihlásilo 20 tisíc dobrovolníků z 52 států

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Téměř 20 tisíc lidí z 52 různých států se už dobrovolně přihlásilo ke vstupu do zahraničních legií, aby bojovali po boku Ukrajinců proti ruské agresi. V pondělí to uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle kterého toto číslo dokazuje, že za Ukrajinou stojí celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Do mezinárodních legií se přihlásil také 25letý Jericho Skye z Los Angeles, který čtyři roky sloužil v americké armádě

Článek

„Celý svět je dnes na straně Ukrajiny nejen slovy, ale i činy,” řekl v projevu národu ministr Kuleba. Neupřesnil, kolik dobrovolných vojáků už na Ukrajinu dorazilo, nicméně ve čtvrtek Kyjev hlásil, že už je na místě připraveno 16 tisíc lidí.

Šéf ukrajinské diplomacie rovněž odmítl jmenovat domovské země legionářů, protože některé z nich svým občanům zakazují bojovat za jiné národy.

To je ostatně případ i České republiky. Premiér Petr Fiala (ODS) a prezident Miloš Zeman se nicméně zavázali garantovat beztrestnost těch, kteří se rozhodnou odjet bojovat na straně Ukrajinců.

Pro zájemce o vstup do mezinárodní legii teritoriálních obranných sil Ukrajiny už existuje náborová stránka.

Ukrajina spustila web pro zájemce o službu v cizinecké legii

Válka na Ukrajině

„Pokud máte jiné občanství než ukrajinské, ale stojíte na straně Ukrajiny proti ruské invazi. Pokud se chcete aktivně zapojit do boje za evropskou svobodu a demokracii. Pokud máte bojové zkušenosti, nebo je chcete získat po boku statečných ukrajinských obránců,” stojí v podmínkách.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba (vpravo) v rozhovoru se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem

Zažádat o vstup do legií musí zájemci na ukrajinské ambasádě v zemi bydliště. K získání prověrky od příslušných přidělenců obrany je zapotřebí cestovní pas a doklady o předchozí bojové zkušenosti a uchazeči musí také vyplnit formulář, v němž vyjádří svou vůli bojovat bez jakéhokoli nátlaku. Poté dostanou instrukce, jak se na Ukrajinu dostat a na koho se obrátit. Doporučuje se jim nosit vojenskou uniformu.

Část Západu legiím nebrání

Některé západní státy přes prvotní zdrženlivost aktivně podporují své občany v tom, aby Ukrajincům šli na pomoc.

Například britská ministryně zahraničí Lizz Trussová vznik mezinárodních legií otevřeně podpořila. Lotyšští zákonodárci se jednomyslně vyslovili pro to, aby se jejich občané zapojili do války jako nezávislí, zatímco Dánsko prohlásilo, že není nezákonné, pokud se jednotlivci rozhodnou k Ukrajincům přidat. Kanada uvedla, že to, zda bojovat na Ukrajině, či nikoli, je rozhodnutí, které mohou Kanaďané učinit sami.

Nejvíce lidí se údajně hlásí z Gruzie a Běloruska. Velká část dobrovolníků pochází také ze Spojených států. Server Voice of America napsal, že výzvu ukrajinského prezienta Volodymyra Zelenského vyslyšely už tři tisíce Američanů. České ministerstvo obrany evidovalo k neděli 284 žádostí. Magazín Foreign Policy ve svém článku rovněž zmiňuje tři Bělorusy žijící v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám