Hlavní obsah

McDonald's v Rusku zavírá všechny restaurace

Moskva
Aktualizováno

Americká společnost McDonald's v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu dočasně zavírá všech svých 850 restaurací v Rusku. Gigant v oblasti rychlého občerstvení však bude i nadále svým zhruba 62 000 zaměstnanců v Rusku vyplácet mzdy. Informuje o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

McDonald´s v Moskvě

Článek

Generální ředitel společnosti McDonald's Chris Kempczinski v otevřeném dopisu zaměstnancům uvedl, že uzavření provozoven v Rusku je v tuto chvíli správné rozhodnutí.

„Naše hodnoty znamenají, že nemůžeme ignorovat zbytečné lidské utrpení, které se odehrává na Ukrajině,” napsal. Společnost zároveň oznámila, že bude nadále své zaměstnance v Rusku, „kteří dali svá srdce a duši do naší značky McDonald’s”, platit. Kdy se provozovny McDonald's v Rusku opět otevřou, podle Kempczinského nyní nelze odhadnout.

Bezradné Německo. Zákaz ruské ropy by u nás znamenal chaos a vítězství Kremlu

Válka na Ukrajině

McDonald’s také dočasně uzavřel 108 svých restaurací na Ukrajině a nadále tam platí své zaměstnance.

Uzavření prodejen může pro McDonald’s představovat značnou finanční ztrátu. Společnost se sídlem v Chicagu nedávno uvedla, že její restaurace v Rusku a na Ukrajině tvoří devět procent z jejích ročních příjmů, tedy zhruba dvě miliardy dolarů.

McDonald’s vlastní 84 procent svých ruských poboček, na rozdíl od jiných velkých značek rychlého občerstvení v Rusku, které vlastní franšízanti, včetně KFC, Pizza Hut a Burger King.

McDonald’s v poslední době spolu s dalšími velkými západními potravinářskými firmami jako Coca-Cola a PepsiCo čelil sílícímu tlaku, aby svůj provoz v Rusku kvůli invazi ukončil. Na protest proti ruské invazi na Ukrajinu se z Ruska stáhla již řada západních firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám