Hlavní obsah

Ukrajinci zničili tureckým dronem další ruský systém Buk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské velení zveřejnilo záběry z dalšího útoku dronu Bayraktar TB2, při kterém byl v pondělí zničen ruský systém protivzdušné obrany (PVO) 9K317 Buk-M2, uvedla Ukrajinska pravda. Pomocí těchto dronů bylo zničeno již několik systémů PVO Buk.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Dron Bayraktar TB2 na vojenské přehlídce v Kyjevě.

Článek

Jde už o pátý systém Buk, který byl zničen při útoku tohoto typu dronu, který Ukrajina nakoupila z Turecka. Podle specializovaného webu Oryx, který vychází z různých záběrů z útoků Bayraktarů TB2, bylo zničeno jedno bojové vozidlo pěchoty, pět tažených houfnic 2A65 Msta, jeden moderní protiletadlový systém Tor-M2, dva vlaky s palivem a 17 nákladních automobilů.

Bayraktar. Postrach pro ruskou techniku na Ukrajině

Evropa

Německá stanice Deutsche Welle ale upozornila, že tyto zprávy jsou nepotvrzené. Počet těchto dronů v ukrajinských ozbrojených silách není znám. Ukrajinské velení uvádí, že jich vzhledem k aktuálním dodávkám z Turecka je asi dvacet, Deutsche Welle bez uvedení zdroje spekuluje, že by jich mohlo být až padesát.

Německý plukovník ve výslužbě Wolfgang Richter, který působí jako vojenský expert v německém institutu pro mezinárodní a bezpečnostní otázky SWP, si přesto nemyslí, že by ve válce na Ukrajině mohly tyto drony vést k naprosté změně jejího průběhu, protože dron může zaútočit jen na jeden cíl: „To znamená, že může vyřadit tank nebo dělo.“ Ruské techniky je na ukrajinském území příliš mnoho, aby drony mohly situaci zvrátit.

Ukrajina však tvrdí, že drony používá i k řízení dělostřelecké palby a objevené kolony se mohou hned stát terči dělostřeleckých útoků.

Poslední útok opět potvrzuje slabiny ruské PVO při zajištění bojiště proti úderům ze vzduchu. Ruské systémy jsou zaměřené především na likvidaci letadel, ne na nízko letící drony. Navíc se objevily záběry ruských systémů PVO Pancir bez radarů, uvedl server Aviationist.

Podle experta Guye Plopského to může být dáno tím, že ruští vojáci uvěřili vlastní propagandě o absolutní nadvládě ve vzduchu. Problémem pro Rusy je podle něj to, že bayraktary nezničili na zemi a ve vzduchu se detekují hůře než pilotovaná letadla, protože mají menší odraznou plochu.

Plopsky připomněl, že Rusko mělo problémy s útoky dronů už v Sýrii, kde opakovaně čelilo jejich úderům na základnu Hmimín, kde bylo poškozeno několik ruských letadel. Útokům se obtížně bránilo, i když šlo o mnohem primitivnější stroje.

Na ruskou leteckou základnu v Sýrii letos mířily desítky dronů a raket

Blízký a Střední východ

Plopsky dodal, že v ruských odborných kruzích i vojenských časopisech se o nebezpečí ze strany dronů diskutovalo, stejně jako o nutnosti mít proti nim obranu. Ukazuje se však, že se teoretické závěry nepodařilo uvést do praxe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám