Hlavní obsah

Na polskou hranici přijelo 150 ukrajinských sirotků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemyšl

Asi 150 dětí z ukrajinských sirotčinců dorazilo v úterý brzo ráno do polského Přemyšlu, v současnosti nejvytíženějšího hraničního přechodu z Ukrajiny. Sirotci pocházejí z Kyjevské oblasti, na nádraží přijeli vlakem ze Lvova, píše agentura Reuters. Od začátku ruské invaze uprchly z Ukrajiny už dva miliony lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Polska přijelo z Ukrajiny 150 sirotkůVideo: Reuters

 
Článek

Když už vlak zastavoval, shromáždily se děti u oken vlaku a hleděly ven: některé se usmívaly, jiné mávaly dobrovolníkům ve žlutých reflexních vestách na nástupišti.

Z Ukrajiny už před válkou uprchly dva miliony lidí

Válka na Ukrajině

Místní dětská charita tam přichystala přivítání ve sportovní hale. „Máme pro ně jídlo, zřejmě tam bude také spousta velmi malých dětí, takže budeme muset měnit pleny, a tak dále,“ popisoval agentuře Reuters 25letý Przemek Macholak, zástupce vedoucího krizové pomoci polské nevládní organizace Happy Kids.

V hlavním sále už čekaly dary v podobě oblečení, jídla a pití. Pak bude ale děti čekat další několikahodinová cesta autobusem do Polska.

Hřib: Na Vyšehradě řešíme jen utečence a jejich rodiny

Domácí

Organizace Happy Kids už pomohla evakuovat asi dva tisíce ukrajinských sirotků. Za žádných okolností nechce rozdělovat sourozence. „Jen před dvěma dny jsme organizovali přesun pro 700 dětí,“ říká Macholak. „Obecně je těžké pro někoho najít domov, ale ještě těžší je najít domov pro 700 dětí na jednom místě,“ vysvětluje.

Polská vláda schválila návrh zákona o vytvoření fondu na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny ve výši 8 miliard zlotých (41,5 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám