Hlavní obsah

Průlom? Ukrajina o vstup do NATO neusiluje. Krym a Donbas můžeme probrat, řekl Zelenskyj

Kyjev

Ukrajinci se vzdali ambice vstoupit do Severoatlantické aliance a jsou ochotni hledat kompromis ohledně statutu Krymu a separatistických regionů na východě země. V rozhovoru pro stanici ABC News to prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dal tak najevo, že poslední požadavky Moskvy nejsou podle Kyjeva úplně nepřijatelné.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Jsem připraven vést dialog, nikoliv kapitulovat. Není to o mně, je to o lidech, kteří mě zvolili. Pokud jde o NATO, tuhle myšlenku jsem opustil už dávno. Poté, co jsme pochopili, že NATO není připraveno Ukrajinu přijmout,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro stanici ABC News.

Severoatlantická aliance podle něj ukázala, že se zdráhá přijímat kontroverzní rozhodnutí a bojí se konfrontace s Ruskem. „Ukrajina nechce být zemí, která bude NATO na kolenou prosit o přijetí. A já nechci být takový prezident,“ dodal Zelenskyj.

NATO už poslalo na Ukrajinu 17 000 protitankových střel a 2000 stingerů

Válka na Ukrajině

Co se týče Krymu a proruských separatistických republik na Donbasu, tedy samozvané Luhaňské a Doněcké lidové republiky, je Ukrajina podle Zelenského připravena jednat a pokusit se najít kompromis.

„Domnívám se, že o bodech (ruských požadavků) vztahujících se k dočasně okupovaným oblastem (Krymu) a nikým kromě Ruska neuznaným republikám (DLR a LLR) můžeme diskutovat a hledat kompromis - najít shodu na tom, jak budou tahle území žít dál. Pro mě je důležité, jak budou dál žít lidé z těchto oblastí, kteří chtějí být součástí Ukrajiny,“ vysvětloval ukrajinský prezident.

U Volnovachy padl rozvědčík doněcké milice, zemřel další ruský plukovník

Válka na Ukrajině

Putin s námi musí začít mluvit

„Je potřeba, aby s námi (ruský prezident Vladimir) Putin začal mluvit. Aby zahájil dialog. Místo toho, aby žil zavřený v informačním vakuu. Protože já si myslím, že taková je situace. A já nevím, jak realistické informace se k němu dostávají,” prohlásil dále ukrajinský prezident.

Zelenskyj ve zmiňované části rozhovoru pro americkou televizní stanici ABC reagoval na zatím poslední stanovisko Kremlu, že Rusko invazi a vojenské operace na ukrajinském území zastaví, pokud bude Ukrajina změnou ústavy garantovat, že nevstoupí do NATO, uzná Krym jako součást Ruské federace a zároveň nezávislost separatistických regionů v Donbasu.

Rusko si klade podmínky: Neutralitu Ukrajiny a uznání Krymu

Válka na Ukrajině

ABC sestřih záznamu rozhovoru publikovala na svém webu a na serveru Youtube (ZDE). V kratší sestříhané verzi zveřejněné na webu ovšem vyjádření k ruským požadavkům chybí (ZDE).

Reklama

Výběr článků

Načítám