Hlavní obsah

Polsko je připravené pustit stíhačky, o něž žádá Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polsko je připravené předat Spojeným státům všechny svoje stíhačky MiG-29, uvedl v úterý na Twitteru mluvčí ministerstva zahraničí ve Varšavě Lukasz Jasina. O poskytnutí bojových letadel opakovaně žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země čelí ruské invazi.

Foto: Profimedia.cz

MiG-29 polské armády

Článek

„Po konzultacích vlády a prezidenta je Polsko připravené bezodkladně a bezplatně přemístit všechny svoje letouny MiG-29 na základnu Ramstein a předat je k dispozici vládě Spojených států,” napsal Jasina.

Podle portálu gazeta.pl to může znamenat, že Severoatlantická aliance pak letouny předá Ukrajině, jejíž armáda jimi také disponuje.

USA jednají s Polskem o dodávce MiGů na Ukrajinu

Evropa

Polsko se zároveň obrátilo na Spojené státy, aby mu dodaly použitá letadla s podobnými vlastnostmi. V uplynulých dnech se v této souvislosti hovořilo o amerických stíhačkách F-16, které už nyní polské letectvo využívá.

Zaskočení Američané

Bezprostředně po oznámení Varšavy nebylo jasné, jak se k návrhu staví Washington. Vysoce postavený vládní zdroj televize CNN uvedl, že administrativa nabídku zaregistrovala a nemá k ní co říci. Z následného vyjádření náměstkyně šéfa americké diplomacie Victorie Nulandové vyplývalo, že USA polská iniciativa zaskočila.

„Pokud vím, tak to s námi nebylo předem konzultováno, že plánují tato letadla dát nám,” uvedla Nulandová při slyšení v Senátu. „Těším se, až se po skončení tohoto slyšení dostanu zpět ke svému stolu a uvidím, jak budeme na tento návrh reagovat,” citovala ji agentura Reuters.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken o víkendu řekl, že se USA „velmi aktivně” zabývají plánem, podle něhož by Američané případně darované migy nahradili Polsku stíhačkami F-16. Kancelář polského premiéra ale záhy sdělila, že o takovém záměru neuvažuje.

Agentura Reuters píše, že američtí zákonodárci se v pondělí snažili přimět administrativu prezidenta Joea Bidena, aby se postarala o předání letadel z Polska a dalších zemí východní Evropy na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám