Hlavní obsah

ON-LINE: Druhý den voleb do obecních zastupitelstev a části Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice se v pátek odpoledne otevřely volební místnosti a začaly komunální volby. Občané v nich rozhodnou o složení radnic v obcích a městech a o jejich dalším směřování. Někde se hlasuje i o obsazení třetiny Senátu. V pátek mohli lidé hlasovat od 14 do 22 hodin, v sobotu jsou volební místnosti otevřené od 8 do 14 hodin.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Volby v Božím Daru

Článek

14:00 - Volební místnosti se uzavřely, on-line reportáž s průběžnými výsledky voleb můžete sledovat ZDE.

13:45 - Do uzavření volebních místností zbývá 15 minut, komise poté začnou sčítat hlasy. Výsledky by měly být v podvečer, definitivní v neděli.

11:53 - Účast ve volbách do obecních zastupitelstev se zatím nejčastěji pohybuje mezi 30 a 40 procenty. Jsou ale velké rozdíly. O volby do Senátu je zájem nižší.

11:20 - V Brně k 10:00 přišlo ke komunálním volbám 37,27 procenta voličů. Uvedl to mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. V kraji byla podle mluvčí Aleny Knotkové ve stejnou dobu účast 41,3 procenta. Nejvyšší účast v kraji je v obci Osiky na Brněnsku, kde volilo 69,2 procenta, nejnižší v obci Kyjovice na Znojemsku, kde odvolilo 24,2 procenta oprávněných voličů.

Volby do Senátu: 2. kolo senátních voleb přehledně

Volby

11:15 - Kandidát na prezidenta Petr Pavel přišel k volbám se svou ženou Evou na obecní úřad v obci Černouček na Litoměřicku, kde přes deset let žije. ČTK řekl, že komunální volby vnímá asi jako ty nejdůležitější pro běžného občana. Podle něj by se neměly až tolik politizovat.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Kandidát na prezidenta Petr Pavel odevzdal společně s manželkou Evou hlas v obci Černouček na Litoměřicku.

10:40 - V Bílině na Teplicku bylo před komunálními volbami pořádně rušno. Zatímco dříve se opakovaně objevovala podezření na kupčení s hlasy romských voličů, letos někteří místní našli ve svých schránkách falešné předvolební letáky. Nabádají je k tomu, aby nevolili Tomáše Vandase a jeho uskupení Čistá a bezpečná Bílina.

Falešné volební letáky v Bílině měly vystrašit Romy

Komunální volby

10:00 - Policie v Pardubickém kraji prověřuje v souvislosti s komunálními volbami v obci Podůlšany posprejování obecní úřadu.

9:09 - Policie v Brně přijala v souvislosti s volbami oznámení, že by v noci údajně mohla nastat manipulace s hlasovacími lístky v několika okrscích. Vyrozuměla proto člověka zodpovědného za organizaci voleb v Brně, který vyzval předsedy komisí, aby přijali vlastní opatření. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

8:00 - Znovu se otevřely volební místnosti. Lidé budou moci hlasovat do 14:00.

8:00 - Novinky.cz pokračují v on-line reportáži z průběhu komunálních voleb a voleb do třetiny Senátu.

Pátek 23.9.

22:00 - Skončil první den voleb do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu. Možnost hlasovat budou mít lidé ještě v sobotu od 8:00 do 14:00, kdy bude pokračovat i on-line reportáž. Děkujeme za pozornost.

21:33 - K volbám kolem 20:00 přišla asi čtvrtina oprávněných voličů. Ve srovnání s volbami před čtyřmi lety je zájem o hlasování podobný či mírně nižší.

21:07 - Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nesouhlasí s prezidentem Milošem Zemanem, že komunální volby mohou být i referendem o vládě. Jde podle něj o vystavení účtů vedením měst a obcí.

20:40 - Tomiu Okamurovi poděkovala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

18:51 - TOP 09 připomněla šéfovi SPD Tomiu Okamurovi, že poškození nebo přeložení hlasovacího lístku při volbě do Senátu nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje.

Je to rebel. Koaliční politici se baví Okamurovým přešlapem

Volby do Senátu

Okamura uvedl, že při volbě dal do obálky hlas pro Jiřího Růžičku (Spolu), ale že lístek jako vyjádření nesouhlasu se současnou koalicí škrtl a natrhl.

Děkujeme za hlas, vzkazuje TOP 09 Okamurovi

Komunální volby

17:28 - Bývalý prezident Václav Klaus doufá, že komunální volby přinesou v Praze radikální změnu. Názor, že jsou současné volby referendem o vládě, považuje za dětinský. Zároveň ale označil za nesmyslné chování vlády, která se podle něj tváří, že se jí tyto volby netýkají. Klaus to řekl novinářům, když odevzdával v pražských Kobylisích svůj volební lístek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus volil na ZŠ v Kobylisích kandidáty v komunálních a senátních volbách.

17:11 - Předseda volební komise v Moldavě na Teplicku řekl, že nechá volit i  občany, které starostka vyškrtla ze seznamu voličů. Vedení obce vyškrtlo ze seznamu voličů téměř 50 lidí, obec se opírá o rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2011. Sdělení umístila na své úřední desce. Podle vyjádření starostky Lenky Novákové (Otevřeně k všem) se do obce od začátku roku přistěhovaly desítky lidí, kteří zřejmě chtějí hlasovat ve volbách pro konkrétní uskupení. Věcí se zabývá také policie. Starostka ČTK řekla, že o aktuální situaci ohledně připuštění vyškrtnutých voličů informovala Státní volební komisi.

Předseda volební komise pustil k volbám v Moldavě vyškrtnuté občany

Domácí

16:56 - V prvních dvou hodinách obecních a senátních voleb přišla k urnám v  průměru desetina voličů, tak jako v minulých letech. Místy byla účast až pětinová.

16:45 - Karlovarská policie prověřuje napadení mezi náměstkem karlovarské primátorky Petrem Bursíkem (ODS) a místním aktivistou, architektem Otou Řezankou. Incident, který se stal při předvolební akci ve středu, skončil bez zranění. Řekl to krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Konflikt podle serveru iDnes.cz každý z účastníků popisuje jinak.

16:30 - Hodinu po otevření volebních místností odevzdali hlas v komunálních volbách také dva uchazeči o funkci hlavy státu, v kulturním domě U Anděla v části Podlesí v Kuřimi na Brněnsku hlasovala Danuše Nerudová, v První jazykové základní škole v Praze na Pankráci přibližně ve stejný čas hlasovací lístek do urny vhodil odborový předák Josef Středula.

16:18 - Rakušan neočekává, že by pro STAN byly volby fiaskem kvůli kauze Dozimetr.

„Nepředpokládám, že by tohle skončilo fiaskem. Trochu jiné to může být ve velkých městech, ale myslím, že v Praze budeme naopak úspěšní i po tom nešťastném červnu. Nezastírám, že to pro nás byl obrovský šok a problém, nechci nic bagatelizovat, ale v pražské organizaci nastala revoluce, na kandidátce zůstal jen Petr Hlaváček, který je vizionář, má přehled o územním plánování. Odhaduji, že v Praze budeme mít nad 8 procent,“ řekl šéf hnutí STAN.

Hnutí postavilo kandidátky také ve všech krajských městech. Zatím má zastoupení v sedmi z nich, rád by měl ve všech. „Mít zastoupení ve všech krajských městech by byl úspěch,“ uvedl Rakušan.

15:32 - V Kolíně odvolil v pátek po 15. hodině ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan ve volební místnosti

15:20 - Současně s obecními a senátními volbami začala ve 13 obcích místní referenda. Lidé v nich rozhodují o stavbě domů, těžbě štěrkopísku či o spalovně.

15:13 - Předseda SPD Tomio Okamura zopakoval tezi, že komunální volby budou referendem o vládě. Nesouhlas s vládní politikou vyjádřil znehodnocením volebního lístku pro senátní volby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura ve volební místnosti.

15:06 - Pražané by v komunálních volbách měli volit podle toho, jaký program nabízející volební strany pro budoucnost. Měli by také zvážit, jak se jejich městu vedlo pod vedením dané politické reprezentace v minulosti. U voleb to řekl lídr kandidátky pražských Pirátů Zdeněk Hřib, který svůj hlas odevzdal ve volební místnosti v pražských Vršovicích.

14:52 - Piráti chtějí minimálně obhájit 350 zastupitelských mandátů, řekl předseda Ivan Bartoš. V senátních volbách doufá v postup pirátských kandidátů do druhého kola.

Jak volit, aby odevzdaný hlas platil aneb Pravidla volební místnosti

Komunální volby

14:50 - Premiér Petr Fiala, který hlasoval v Brně, si přeje, aby ODS udržela ve volbách své pozice. Strana má šest primátorů a 180 starostů. V Senátu chce udržet většinu pro demokratické strany.

V obcích bychom chtěli posílit, v Senátu udržet většinu, uvedl u volební místnosti v Brně premiér Petr Fiala (ODS)Video: Vladimír Klepáč, Právo

14:43 - Mezi prvními voliči v jednom z okrsků ve Slezské Ostravě se objevil i primátor Tomáš Macura (ANO). Hlas dal kandidátům v komunálních i senátních volbách.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO)

14:35 - Předseda volební komise v Moldavě na Teplicku řekl, že nechá volit i občany, které starostka vyškrtla ze seznamu voličů. Trvalé bydliště mají krátce.

14:33 - V Brně odvolil premiér a předseda ODS Petr Fiala, v Praze šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Ivan Bartoš volíVideo: Novinky

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

14:22 - Zeman volební komisi v Lánech oznámil, že je novým občanem obce. Následně si položil řečnickou otázku, jak se s vozíkem dostane za plentu, kam musí každý sám. Tam jej nakonec dovezla ochranka, která následně poodstoupila, aby měl prezident soukromí. Volbu Zeman ukončil slovy: „Můžeme…“

„Ať žijí volby, ať žijí kandidáti, které jsem si vybral,“ uvedl prezident po hlasování.

Voličům doporučil, aby šli k volbám proto, aby jejich obce neřídili pitomci.

14:14 - Do volební místnosti v Lánech dorazil prezident Miloš Zeman.

Foto: Novinky, ČTK

Miloš Zeman volí

14:06 - Mezi prvními přišel v Průhonicích hlasovat předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Návštěvu volební místnosti, kam přišel rozhodnout o složení průhonického zastupitelstva, spojil s kritikou vlády.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu
Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

14:00 - Volební místnosti se otevřely, hlasování začíná.

V komunálních volbách se o hlasy voličů tradičně uchází množství lokálních sdružení i koaličních uskupení, která pod různými názvy sdružují kandidáty více subjektů. Lidé mohou zaškrtnout jak stranu, tak jednotlivé kandidáty z dalších uskupení.

Vedle komunálních voleb budou lidé ve 27 volebních obvodech vybírat své zástupce v horní parlamentní komoře. Pokud některý z kandidátů nezíská v prvním kolem přes 50 procent hlasů, proběhne za dva týdny druhé kolo, do něhož postoupí dvojice, která obdrží nejvíce hlasů.

Volby startují. Vystaví vládě vysvědčení?

Volby

Sčítání hlasů začne v sobotu po uzavření volebních místností. Výsledky obou hlasování lze očekávat v průběhu sobotního večera.

Reklama

Výběr článků

Načítám