Hlavní obsah

Falešné volební letáky v Bílině měly vystrašit Romy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako v předchozích letech bylo i letos v Bílině na Teplicku před komunálními volbami pořádně rušno. Zatímco dříve se opakovaně objevovala podezření na kupčení s hlasy romských voličů, letos někteří místní našli ve svých schránkách falešné předvolební letáky. Nabádají je k tomu, aby nevolili Tomáše Vandase a jeho uskupení Čistá a bezpečná Bílina.

Foto: Karel Otcovský

Voliči v bílinské lokalitě Teplické předměstí se k urnám nehrnuli.

Článek

Vandas je mj. předsedou krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti. Na listu se píše, že když Vandas uspěje, bude chtít vyhnat Romy z města, sebere jim sociální dávky, a Romové tak nebudou moci dále žít pohodlný život bez práce. Server Romea.cz tvrdí, že leták Romy uráží.

„Ten leták jsem na vlastní oči neviděl, ale kamarád ho dostal do schránky. Mě to neuráží, je mi to jedno. Já pracuji, neflákám se,“ řekl Právu poblíž volební místnosti ve vyloučené lokalitě Teplické Předměstí asi 40letý Rom, který nechtěl prozradit své jméno. Dovnitř ale nevstoupil. „Volit nebudu, je mi ukradené, kdo řídí město. Já chci mít hlavně klid,“ poznamenal.

Vyšetřuje to policie

Smyslem falešného letáku je podle místních zřejmě vystrašit zdejší Romy, aby pak vhodili hlas jiným politickým subjektům ucházejícím se o hlasy voličů.

„Tady v Bílině je to už taková tradice. Ti, co se chtějí dostat k moci, vždy usilují o hlasy Romů. Dříve je upláceli, teď je straší,“ řekl Právu pan Vladimír, jenž dal svůj hlas jedné ze stran dosavadní radniční koalice. „Myslím, že to dělají dobře,“ zdůvodnil svou volbu.

V boji o Senát střet ANO a vládní koalice

Volby

Falešným letákem, který končí podpisem Vaši bílinští Romové, se zabývá policie. „Veškeré okolnosti, které s případem souvisí, jsou nyní předmětem šetření,“ řekl Právu policejní mluvčí Daniel Vítek.

Vedení radnice se k předvolebnímu dění ve městě nechtělo v pátek vyjadřovat. V SMS zprávě to Právu sdělila starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

Kupčení v Krupce?

Podezření na kupčení s hlasy se podle serveru Romea.cz objevilo před volbami také v Krupce na Teplicku, v Teplicích nebo na sídlišti Mojžíř v Ústí nad Labem.

„Podle našich informací se lidé nabízející 300 korun za hlas pro jednu ze stran pohybují na sídlišti Maršov v Krupce, a stejně tak je o nákup hlasů chudých Romů zájem v Teplicích. Náznaky toho, že probíhá ovlivňování voleb, máme i z ústeckého chudinského sídliště Mojžíř,“ uvedl pro Romea.cz místní aktivista Miroslav Brož.

Volební lístek do Senátu jsem škrtl a natrhl, uvedl Okamura

Volby do Senátu

Policie přijala podle Vítka několik oznámení v souvislosti s volbami v podstatě ze všech okresů Ústeckého kraje. „Všemi se zabýváme,“ uvedl mluvčí s tím, že nikdo nebyl zatím obviněn. Podezření na kupčení s hlasy se objevuje zejména ve vyloučených lokalitách v regionu.

Vedení Moldavy na Teplicku vyškrtlo den před hlasováním ze seznamu voličů téměř 50 lidí, a to kvůli údajnému účelovému nahlášení trvalého bydliště v obci během posledních dnů. Předseda volební komise Oldřich Kozler je přesto nechá odvolit.

Volby do Senátu: 2. kolo senátních voleb přehledně

Volby

„Domnívám se, že postupuji podle zákona. Pokud přijdou a budou mít náležité doklady, nebudu respektovat, že starostka vyškrtla někoho ze seznamu,“ řekl novinářům před otevřením volební místnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám