Hlavní obsah

Kdy se mění čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březen a říjen patří změně času – každý rok na konci těchto měsíců si posouváme hodinky o 60 minut dopředu či zpět. Kdy letos nastane letní čas a o hodinu se zkrátí den?

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Změna času 2024

Letní čas letos nastane v neděli 31. března. Hodiny se ve 02:00 posunou dopředu na 03:00, noc ze soboty na neděli tak bude o hodinu kratší. Letní čas bude platit následujících sedm měsíců, tedy do poslední říjnové neděle (27. října 2024).

Letos navíc změna času připadá na prodloužený velikonoční víkend.

Velikonoce: Zvyky, tradice i termín svátků a kdy jsou velikonoční prázdniny

Velikonoce

Proč máme letní a zimní čas

Standardní středoevropský čas (SEČ) je ten, pro který se mylně vžilo označení zimní. Důvodem pro zavedení letního času bylo prodloužení dne pro běžné denní lidské aktivity, aby se nemuselo svítit umělým světlem a ušetřila se tak energie. To ale vychází ze sto let starých předpokladů. Současní energetici tvrdí, že změna času nemá na spotřebu elektrické energie prakticky žádný vliv.

Letní čas má pozitivní vliv na psychiku i biologický rytmus člověka, ale samotný posun času se projevuje negativně. Statistiky dokazují, že krátce po změně času vždy přibývá dopravních nehod.

Střídání času v dalších zemích

Podle pravidel EU přechod nastává ve všech časových pásmech současně, tedy poslední neděli v březnu nebo říjnu. V USA a Kanadě letní čas začíná druhou neděli v březnu, zimní čas první neděli v listopadu. Některé části Kanady ale letní čas vůbec nepoužívají.

Letní čas je záležitostí zemí mírného pásu. V tropickém pásu se délka dne v létě od délky zimního dne neliší natolik, aby mělo střídání času smysl.

Státy na jižní polokouli mají léto v době, kdy je na severní polokouli zima, tudíž i letní čas tam oproti severní polokouli platí v opačné části roku.

Historie střídání času

Letní čas byl poprvé zaveden za první světové války v roce 1916, a to hned v řadě evropských zemí, například v Německu, Rakousko-Uhersku a Velké Británii. Po několika pokusech a verzích se pak střídání času ustálilo v různých zemích až v průběhu let. Každoroční letní čas byl v Československu zaveden v roce 1979.

Zrušení střídání času?

Podle dřívějších plánů se měl čas ve státech Evropské unie v roce 2021 měnit naposledy. Kvůli koronavirové pandemii i tomu, že se členské státy nedokázaly dohodnout na tom, který čas bude platit trvale, se ale tato otázka odsunula na neurčito.

V září 2021 česká vláda schválila nařízení, podle kterého se bude v ČR letní a zimní čas nadále střídat i v dalších pěti letech.

V Česku se bude střídat čas minimálně dalších pět let

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám