Hlavní obsah

Děkujeme za hlas, vzkazuje TOP 09 Okamurovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf SPD Tomio Okamura v pátek odvolil v komunálních volbách v Praze 6. Ačkoliv v daném obvodu jeho hnutí nemá kandidáta do Senátu, tak i v těchto volbách odevzdal svůj hlas. Lístek, na němž označil kandidáta TOP 09 Jiřího Růžičku, ovšem podle svých slov přeškrtl a natrhl, čímž měl hlas znehodnotit. To se však zřejmě nestalo, podle zákona je totiž i natržený či jinak poškozený lístek, z něhož je patrné, komu byl hlas dán, stále platný. TOP 09 tedy Okamurovi poděkovala za hlas. Ten v reakci pro Novinky uznal, že záleží na komisi, jak hlas posoudí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura odevzdal hlas v komunálních volbách – 23. září 2022, Praha.

Článek

„Škrtl jsem jeho volební lístek a ještě jsem ho natrhl. Voleb jsem se tímto zúčastnil, vždycky jsem pro to, abychom k volbám chodili. Můj hlas tak bude započítán mezi odevzdané, tímto jsem však vyjádřil svůj nesouhlas a zároveň snížil procentní výsledek panu Růžičkovi, protože absolutně nesouhlasím s politikou TOP 09 a vládní koalice,“ řekl po vhození svých hlasů do volební urny ČTK Okamura.

Okamura se však zřejmě zmýlil, na což na Twitteru upozornila i sama vládní TOP 09. Podle volebního zákona je totiž popsaný či natržený volební lístek brán jako platný hlas.

Musel by být přetržený

„Pokud není přetržený, tak platný je. Může být poničený, nesmí být přetržený, ale musí z něj jít vyčíst ty údaje. I pokud je tam něco dopsané, ale je z toho patrné, co to je, tak v tu chvíli je ten lístek platný,“ osvětlil Novinkám mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Volební lístek do Senátu jsem škrtl a natrhl, uvedl Okamura

Volby do Senátu

„Ve prospěch politické strany, politického hnutí nebo koalice se počítají i takové hlasovací lístky, na nichž jsou jména kandidátů škrtnuta, změněna či dopsána. K takovým úpravám se nepřihlíží,“ uvádí zákon.

Dále v něm pak stojí, že „poškození nebo přeložení hlasovacího lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje“. O platnosti rozhoduje volební komise.

Okamura: Snad to nebude rozhodující hlas

„Přeškrtl jsem celý volební lístek, včetně jména kandidáta, a pakliže je takový lístek považován za platný, tak je to otázka srozumitelnosti volebního zákona. Vy ani já se už nedozvíme, zda ten hlas byl platný, protože volba je tajná, ale je to pouze na posouzení volební komise, zdali to jméno je dostatečně přeškrtnuto, nebo není a hlas byl započítán. Tak jako tak, už tato spekulace, kdy volič jasně vyjádří svou vůli, že nechce toho kandidáta a takový volební lístek má být označen za platný, tak to vzbuzuje opravdu velké otazníky, o tom, jak je napsán volební zákon,“ řekl Novinkám Okamura.

Pobaveně pak na závěr dodal, že doufá, že v případě, že hlas bude skutečně platný, tak „to nebude rozhodující hlas pana Růžičku“.

Šéf SPD odvolil v pátek odpoledne v Praze 6. Podle něj jsou nynější volby referendem o vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám