Hlavní obsah

Josef Středula - šéf ČMKOS hodlá kandidovat na prezidenta ve volbách 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborář, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a předseda Odborového svazu KOVO. V březnu 2021 veřejně potvrdil, že zvažuje kandidaturu na prezidenta. Poté, co jej veřejně a opakovaně v kandidatuře podpořil stávající prezident Miloš Zeman, Středula v květnu 2022 oficiálně kandidaturu oznámil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

Středula se narodil 12. listopadu 1967 v Opavě. Po dokončení Střední průmyslové školy strojnické v rodném městě šel pracovat do vítkovských železáren. Věnoval se zde údržbě válcovací trati.

V čele nejsilnějších odborů v zemi stojí od roku 2014, předtím byl od roku 2005 předsedou odborového svazu KOVO. V roce 2018 odborového předáka Středulu oslovila ČSSD, aby se stal lídrem voleb do Evropského parlamentu, nabídku odmítl.

Zeman: Vidím čtyři těžké váhy na Hrad

Prezidentské volby

Opakovaně kritizoval opatření proti onemocnění covid-19. Vládě vyčítal zejména chybějící uzávěru průmyslu, kabinet dal podle něj přednost ekonomickým zájmům před ochranou občanů.

Kandidát na prezidenta

O Středulovi se jako o možném kandidátovi na budoucího prezidenta spekulovalo už delší dobu. Prezident Miloš Zeman jej označil za vhodného kandidáta levice. V roce 2021 předák potvrdil, že kandidaturu zvažuje. Tehdy Středula uvedl, že vše však závisí na podpoře a názorech lidí.

„Je to volba přímá. Takže se jedná o názor lidí. Myslím, že to (co si myslí) budou lidé dávat postupně najevo,“ uvedl s tím, že pokud by podporu cítil, jeho úvahy nad možnou kandidaturou by ještě zesílily.

Kandidaturu na prezidenta následně oficiálně potvrdil v květnu 2022 na Twitteru. O úřad se chce ucházet jako občanský kandidát, zahájil sběr potřebných 50 tisíc podpisů.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Výběr článků

Načítám