Hlavní obsah

Za porušení karantény v Rusku až sedm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za porušení karantény a dalších hygienických a epidemiologických pravidel, v jejichž důsledku se nakazí další lidé nebo zemřou dvě a více osob, bude v Rusku hrozit až sedm let vězení. Příslušný zákon schválili v úterý poslanci Státní dumy. Nyní se očekává jeho schválení v Senátu a normu musí podepsat ještě prezident Vladimir Putin, píše agentura Interfax.

Foto: Alexandra Anikeeva, Reuters

Vylidněné ulice Moskvy

Článek

V případě smrti jednoho člověka či vytvoření hrozby masového onemocnění zákon počítá s pokutou v rozmezí milion až dva miliony rublů (asi 317 tisíc až 635 tisíc korun), anebo pěti lety za mřížemi. Norma také počítá s trestem pět let vězení za šíření vědomě lživých informací.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zákonodárci pozměnili rovněž sankce za porušení epidemiologických předpisů či nepodřízení se pravidlům stavu nouze, ukládané ve správním řízení. Občanům a právnickým osobám tak mohou za prohřešky hrozit pokuty od 15 000 do 40 000 rublů. V případě úředníků je to od 50 000 do 150 000 rublů, pro právnické osoby – od 200 000 do 500 000 rublů nebo uzavření provozovny až na jeden měsíc.

Ruští oligarchové si rychle stavějí kliniky

Koronavirus

Pokud by porušení pravidel způsobilo poškození lidského zdraví nebo smrt a nebylo by klasifikováno jako trestný čin, zvýší se pokuta pro občany na 150 000 až 3 000 000 rublů, pro úředníky – na 300 000 až 500 000 rublů. Ještě tvrdší trest hrozí podnikatelům a právnickým osobám, ty by mohly být sankcionovány pokutami od 500 000 do milionu rublů nebo pozastavení práce až na 90 dnů.

Sankce za opakované porušení nebo za porušení, které způsobí poškození lidského zdraví nebo majetku, budou vyšší.

První plošná karanténa v Rusku: Moskevský starosta motivuje seniory rubly

Koronavirus

V Rusku se během uplynulých 24 hodin nakazilo koronavirem dalších 500 lidí. Celkový počet potvrzených případů nákazy tak vzrostl na 2337. Zemřelo dalších osm lidí, čímž počet obětí nemoci Covid-19, způsobované koronavirem, stoupl na 17.

Již polovina ruských regionů podle agentury TASS přijala přísná opatření po vzoru Moskvy, kde lidé nesmějí opouštět byty s výjimkou nejnutnějších nákupů v nejbližším obchodě či lékárně, vyvenčení psa a vynesení smetí, anebo vyhledání nutné pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám